Een jaar na overwinning zijn Bosjesmannen nog geen stap dichter bij huis 5 december 2007

13 December is het een jaar geleden dat de Bosjesmannen van de Kalahari woestijn hun overwinning behaalden in de rechtszaal. Maar de overheid van Botswana houdt zich niet aan de uitspraken van het Hoge Gerechtshof en daarom zitten veel Bosjesmannen nog steeds in de kampen waar ze na hun deportatie in terecht kwamen.

Het Hoge Gerechtshof had besloten dat de verdrijving van de Bosjesmannen van hun voorouderlijke gronden door de overheid van Botswana onrechtmatig was en dat de Bosjesmannen het recht hadden om terug te keren naar hun eigen land in het Centrale Kalahari Natuurreservaat. Daar zouden ze het recht hebben om te wonen en te jagen.

Maar de overheid weigert de Bosjesmannen te laten jagen door geen jachtvergunningen af te geven. Bosjesmannen die zonder vergunning jagen worden vervolgd. In 2007 zijn minimaal 53 Bosjesmannen hiervoor gearresteerd. Velen van hen zijn mishandeld.

De overheid belet de Bosjesmannen ook de toegang naar de waterbronnen in het natuurreservaat.

De Bosjesmannen werden door de overheid uit hun gebied gedeporteerd in vrachtwagens. De overheid verleent echter geen assistentie aan degenen die nu de lange reis door de Kalahari woestijn terug willen maken.

Ondanks de uitspraak van het Hoge Gerechtshof staat de overheid achter plannen voor de aanleg van een diamantmijn ter waarde van 2.2 miljard dollar op de voorouderlijke gronden van de Bosjesmannen.

De directeur van Survival International, Stephen Corry, zegt: 'Het komt erop neer dat de overheid van Botswana de Bosjesmannen het recht geeft te eten en te drinken in de kampen, maar niet op hun voorouderlijke gronden. In feite veroordeelt de overheid hen zo tot de dood.'

 

nieuwsbericht delen

 

Kom in actie. Help de Bosjesmannen

Ook jij kan rechtstreeks bijdragen aan het verbeteren van de levensomstandigheden en de toekomstperspectieven van de Kalahari Bosjesmannen.

  • Een brief schrijven aan de president van Botswana is heel eenvoudig. Download en print onze voorbeeldbrief, onderteken en verstuur per post. Een brief met de post sturen is altijd effectiever dan een e-mail sturen.
  • Stuur een kopie van uw brief naar de Ambassade van Botswana in Brussel: Avenue de Tervuren 169, B-1040 Brussel, België en/of het Consulaat van Botswana in Amsterdam, Keizersgracht 310, 1016 EX Amsterdam, Nederland.
  • Stuur de brief ook naar de Braziliaanse ambassade in Den Haag, aan de Tweede Kamer en/of het Europees Parlement.
  • Doneer. Elk bedrag, hoe klein ook, helpt ons doelgericht campagne voeren.
  • Weinig geld/weinig tijd? Deel onze berichten op Facebook, onderteken onze petities of lees onze nieuwsbrief – dit zijn ook zeer doeltreffende manieren waarop je ons werk kunt ondersteunen.
  • Steun onze reisboycot naar Botswana.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte: meld je aan voor onze Engelstalige mailings:

Meld u aan voor onze nieuws feed:

 

of volg ons online:

Nieuwsarchief