Survival roept op tot boycot van toerisme naar Botswana 27 september 2010

Toeristen die in de CKGR lodge van Wilderness Safaris
verblijven, hebben dit zwembad tot hun beschikking
- terwijl de Bosjesmannen in het reservaat de toegang
wordt ontzegd tot de enige bruikbare drinkwaterput. 
Toeristen die in de CKGR lodge van Wilderness Safaris verblijven, hebben dit zwembad tot hun beschikking - terwijl de Bosjesmannen in het reservaat de toegang wordt ontzegd tot de enige bruikbare drinkwaterput. 
© Survival

Survival International, de mensenrechtenorganisatie voor inheemse volksstammen, heeft vandaag een oproep gedaan aan toeristen om Botswana te boycotten zolang de regering van dit land niet een eind maakt aan de meedogenloze vervolging van de Kalahari Bosjesmannen.

De oproep wordt gedaan op Wereld Toerisme Dag die dit jaar valt op 27 september. Botswana gebruikt deze dag om reclame te maken voor haar ‘culturele diversiteit en verregaande gastvrijheid’.

De regering van Botswana onderneemt echter al dertien jaar pogingen om de Bosjesmannen, de oorspronkelijke bewoners van het land, te verdrijven van hun voorouderlijke grondgebied in het Centraal Kalahari Natuurreservaat. Velen van hen zijn al verscheidene keren verdreven uit hun nederzettingen in het reservaat en ondergebracht in troosteloze hervestigingsdorpen.

Hoewel de Bosjesmannen, na een juridische overwinning, het recht werd toegekend op terugkeer naar hun oorspronkelijke woongebied, doet de regering nog steeds pogingen om hen het leven in het reservaat onmogelijk te maken. Ze hebben geen toegang tot water (ze mogen geen gebruik maken van hun oude waterput die is afgesloten) en door het verbod om te jagen kunnen ze zich niet voorzien van voldoende voedsel.

De commissie voor de rechten van mensen en volken van de Afrikaanse Unie en de Verenigde Naties hebben ernstige kritiek geleverd op het Botswaanse regeringsbeleid – een VN deskundige kwam na onderzoek tot de bevinding dat de Bosjesmannen geconfronteerd worden “met bijzonder zware en gevaarlijke leefomstandigheden omdat ze geen toegang tot water hebben.”

Terwijl de Bosjesmannen zich niet mogen voorzien van eten en drinken, probeert de regering het toerisme te bevorderen in het reservaat – het ecotoeristische bedrijf Wilderness Safaris heeft er onlangs een luxe safarihotel geopend dat is voorzien van een zwembad – en het diamantbedrijf Gem Diamonds verwacht binnenkort toestemming te krijgen om op het land van een van de Bosjesmannengemeenschappen een diamantmijn te exploiteren.

De president van Botswana, Ian Khama, die bestuurslid is van Conservation International en persoonlijke banden heeft met Wilderness Safaris, heeft de levenswijze van de Bosjesmannen ooit omschreven als een ‘archaische fantasie’. De CEO van Wilderness Safaris, Andy Payne, beweerde onlangs dat ‘iedere Bosjesman die een glas water wil hebben, er een kan krijgen.’

De directeur van Survival International, Stephen Corry, verklaarde vandaag: "Het wordt steeds duidelijker dat de president van Botswana het de Bosjesmannen nooit vergeven heeft dat ze terugkeerden naar hun voorouderlijk land en dat hij nu besloten heeft om hen systematisch het leven zuur te maken. Ondertussen blijft hij bestuurslid van Conservation International en ontvangt zijn land uitingen van lof voor haar natuurbehoud en haar toeristenindustrie. Iedere toerist zou zich moeten afvragen: wil ik eigenlijk wel bijdragen aan de vernietiging van de Bosjesmannen?”

 

nieuwsbericht delen

 

Kom in actie. Help de Bosjesmannen

Ook jij kan rechtstreeks bijdragen aan het verbeteren van de levensomstandigheden en de toekomstperspectieven van de Kalahari Bosjesmannen.

  • Een brief schrijven aan de president van Botswana is heel eenvoudig. Download en print onze voorbeeldbrief, onderteken en verstuur per post. Een brief met de post sturen is altijd effectiever dan een e-mail sturen.
  • Stuur een kopie van uw brief naar de Ambassade van Botswana in Brussel: Avenue de Tervuren 169, B-1040 Brussel, België en/of het Consulaat van Botswana in Amsterdam, Keizersgracht 310, 1016 EX Amsterdam, Nederland.
  • Stuur de brief ook naar de Braziliaanse ambassade in Den Haag, aan de Tweede Kamer en/of het Europees Parlement.
  • Doneer. Elk bedrag, hoe klein ook, helpt ons doelgericht campagne voeren.
  • Weinig geld/weinig tijd? Deel onze berichten op Facebook, onderteken onze petities of lees onze nieuwsbrief – dit zijn ook zeer doeltreffende manieren waarop je ons werk kunt ondersteunen.
  • Steun onze reisboycot naar Botswana.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte: meld je aan voor onze Engelstalige mailings:

Meld u aan voor onze nieuws feed:

 

of volg ons online:

Nieuwsarchief