Peru neemt wet aan zonder overeenstemming met inheemse bevolking 4 april 2012

"Het aannemen van de nieuwe wet werd versneld na de tragische incidenten tijdens de Bagua protesten in het noorden van Peru. "
"Het aannemen van de nieuwe wet werd versneld na de tragische incidenten tijdens de Bagua protesten in het noorden van Peru. "
© Marijke Deleu and Thomas Quirynen

Deze week kondigde Peru de langverwachte en vorig jaar door Ollanta Humala aan het begin van zijn ambt als president beloofde Prior Consultation Law af. Deze wet heeft betrekking op het vooraf overleggen met de inheemse bevolking over projecten op hun grondgebied.

De nieuwe wet beoogt de invloed van ILO-Conventie 169 te versterken, de enige internationale wet die de rechten van inheemse volken beschermt en die door Peru in 1993 werd geratificeerd.

De Prior Consulation Law wordt echter na maanden van heftige discussie door sommige van de meest belangrijke inheemse organisaties in Peru verworpen.

Twistpunten zijn onder anderen het besluit om pas overleg te plegen met inheemse volken over projecten die betrekking hebben op hun grondgebied en hun rechten nádat de concessies zijn toegekend.

Lees het volledige nieuwsbericht op de Engelstalige website van Survival International

 

nieuwsbericht delen

 

Kom in actie. Help Peruvian tribes

Ook jij kan rechtstreeks bijdragen aan het verbeteren van de levensomstandigheden en de toekomstperspectieven van inheemse stammen.

  • Een brief schrijven aan de president van Peru is heel eenvoudig. Download en print onze voorbeeldbrief, onderteken en verstuur per post. Een brief met de post sturen is altijd effectiever dan een e-mail sturen.
  • Stuur de brief ook naar de Ambassade van Peru in Den Haag, aan de Tweede Kamer en/of het Europees Parlement.
  • Doneer. Elk bedrag, hoe klein ook, helpt ons doelgericht campagne voeren.
  • Weinig geld/weinig tijd? Deel onze berichten op Facebook, onderteken onze petities of lees onze nieuwsbrief – dit zijn ook zeer doeltreffende manieren waarop je ons werk kunt ondersteunen.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte: meld je aan voor onze Engelstalige mailings:

Meld u aan voor onze nieuws feed:

 

of volg ons online:

Nieuwsarchief