Indianen slaan terug: bedrog veeboeren doorgeprikt 14 juni 2012

"Gabide Etacori, een leider van de Ayoreo Totobiegosode wiens handtekening zou zijn vervalst."
"Gabide Etacori, een leider van de Ayoreo Totobiegosode wiens handtekening zou zijn vervalst."
© Survival

Een doortrapte poging van Paraguayaanse veeboeren om een inheemse stam toestemming te ontfutselen voor de aanleg van een nieuwe weg die hun land in tweeën zou delen, is jammerlijk mislukt. Tegen de veeboeren is een officieel onderzoek aangekondigd.

Leiders van de Ayoreo-Totobiegosode kregen agenten van de veeboeren op bezoek die eisten dat ze een ‘minnelijke overeenkomst’ zouden ondertekenen die de veeboeren het recht gaf om een weg dwars door het land van deze stam aan te leggen.

Toen de Indianen dit weigerden, zouden de veeboeren hun handtekeningen hebben vervalst en de ‘overeenkomst’ naar de regeringsinstanties hebben gestuurd. Slechts enkele dagen later ontvingen dezelfde instanties een brief van de Indianen waarin deze de intimidatietactieken van de veeboeren aan de kaak stelden.

Als de weg aangelegd zou worden, zou dat de veeboeren in staat hebben gesteld om nog meer oerwoud illegaal te vernietigen. Een groot deel van het land van de Ayoreo, waartoe ook gebieden behoren waar een deel van de stam leeft zonder contact met de buitenwereld, is op deze manier al verwoest.

Lees het volledige nieuwsbericht op de Engelstalige website van Survival International

"Veeboeren hebben een groot deel van het land van de Ayoreo Totobiegosode ontbost."
"Veeboeren hebben een groot deel van het land van de Ayoreo Totobiegosode ontbost."

© Survival

 

nieuwsbericht delen

 

Kom in actie. Help de Ayoreo-Totobiegosode

Ook jij kan rechtstreeks bijdragen aan het verbeteren van de levensomstandigheden en de toekomstperspectieven van de Ayoreo-Totobiegosode.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte: meld je aan voor onze Engelstalige mailings:

Meld u aan voor onze nieuws feed:

 

of volg ons online:

Nieuwsarchief