Guarani gemeenschap in Brazilië krijgt mogelijk $ 83 miljoen schadevergoeding 21 juni 2012

Guarani-man. Een Guarani gemeenschap ontvangt mogelijk $ 83 miljoen wegens geleden 'materiële en immateriële' schade.
Guarani-man. Een Guarani gemeenschap ontvangt mogelijk $ 83 miljoen wegens geleden 'materiële en immateriële' schade.

© Fiona Watson/Survival

Een officier van justitie in Brazilië heeft de regering verzocht om $ 83 miljoen te betalen aan een Guarani gemeenschap ter compensatie van de ‘materiële en immateriële’ schade die deze heeft geleden.

Naar deze gemeenschap, die bekend staat als Guyra Roká, werd onlangs verwezen in de aankondiging van Raizen, de Braziliaanse joint-venture partner van Shell, om vanaf 25 november af te zien van de aankoop van suikerriet dat afkomstig is van Guarani-land. Raizen nam dit besluit naar aanleiding van een campagne van de betrokken indianenstam en Survival International.

Marco Antonio Delfino de Almeida heeft in een geding de regering verzocht om een schadevergoeding te betalen voor de vele jaren dat de Guarani van de Guyra Roká gemeenschap van hun land werden verdreven, en voor de tijd die de overheid genomen heeft om het land in kaart te brengen en het land te restitueren. De vergoeding betreft ook de schade die de van hun land verdreven Guarani hebben geleden door het geweld, de slechte gezondheid en andere sociale problemen.

De openbare aanklager wil dat met het geld van de schadevergoeding projecten worden gefinancierd die de Guarini rechtsreeks ten goede komen: “Wanneer ze terugkeren, is het grootste deel van hun land ontbost. De grond is uitgeput door jarenlange intensieve landbouw… De Indianen zullen de financiële middelen, die ze nu ontberen, nodig hebben om het land weer productief en het milieu weer gezond te maken.”

Lees het volledige nieuwsbericht op de Engelstalige website van Survival International

 

nieuwsbericht delen

 

Kom in actie. Help de Guarani

Om simpelweg te kunnen overleven moeten de Guarani hun land terugkrijgen. Help hen het recht op hun land vast te leggen.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte: meld je aan voor onze Engelstalige mailings:

Meld u aan voor onze nieuws feed:

 

of volg ons online:

Nieuwsarchief