Venezuela: illegale goudzoekers reëel gevaar maar nederzetting Irotatheri lijkt ongedeerd 11 september 2012

"Het leefgebied van de Yanomami wordt al jaren overspoeld met illegale gouddelvers."
"Het leefgebied van de Yanomami wordt al jaren overspoeld met illegale gouddelvers."

© Colin Jones/Survival

Survival International heeft vandaag uit vertrouwelijke bronnen vernomen dat er waarschijnlijk geen bloedbad heeft plaatsgevonden in de Yanomami-nederzetting Irotatheri. Yanomami-indianen uit het gebied – waar veel illegale goudzoekers momenteel actief zijn – hadden berichten gehoord dat er in juli een aanslag had plaatsgevonden, volgens sommigen in Irotatheri. Het is nog niet duidelijk of deze geruchten aangewakkerd zijn door een gewelddadig incident, maar dat is de meest waarschijnlijke verklaring. De spanningen lopen hoog op in het gebied.

De reactie van de Venezolaanse regering blijft stuitend. De regering heeft nog steeds niets gezegd over het verwijderen van goudzoekers uit het gebied. Daarnaast ontkende ze nog vóór het afsluiten van het eigen onderzoek dat er een bloedbad had plaatsgevonden. Aanhangers van de regering zijn nog verder gegaan: ze hebben critici ervan beschuldigd deel uit te maken van een rechtse samenzwering…

De Venezolaanse autoriteiten moeten dit incident tot op de bodem uitzoeken en, nog veel belangrijker, ze moeten de illegale gouddelvers uit Yanomami- en andere inheemse gebieden verwijderen.

 

nieuwsbericht delen

 

Kom in actie. Help de Yanomami

Ook jij kan rechtstreeks bijdragen aan het verbeteren van de levensomstandigheden en de toekomstperspectieven van de Yanomami.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte: meld je aan voor onze Engelstalige mailings:

Meld u aan voor onze nieuws feed:

 

of volg ons online:

Nieuwsarchief