Koop We are One  

Nederlandse vertaling/Uitgeverij Het Spectrum

Survival viert 40-jarige bestaan met nieuw boek

Het onlangs in het Nederlands vertaalde boek We Are One is een verzameling van uitspraken van inheemse volksstammen uit de hele wereld: van de Yanomami in Brazilië tot de Penan in Maleisië en de Innu in Canada, met bijdragen van Richard Gere, Zac Goldsmith, Colin Firth, Bruce Parry, Jane Goodall, Joanna Lumley en Damien Hirst.

In We Are One wordt de 40e verjaardag van Survival International gevierd door een unieke demonstratie van eensgezindheid; de levens, geboortegronden en normen en waarden van inheemse volksstammen worden bezongen, terwijl de relevantie van hun geloofsstelsels en wijsheden in de wereld van nu worden onderzocht. In het boek komt de onderdrukking waar inheemse volksstammen mee te maken hebben aan de orde en wordt benadrukt dat zij onze gelijken zijn: net zo modern als wij, net zo zeer een deel van de 21e eeuw als wij en met net zo veel recht als wij om in vrede te leven.

We are One is een boek met een dubbele laag. Er wordt een schitterend beeld geschetst van inheemse volksstammen, hun schoonheid en onderlinge verscheidenheid. Tegelijkertijd komen er ook veel zaken aan de orde op het gebied van sociale menselijkheid en milieu, die onlosmakelijk verbonden zijn met de strijd van de inheemse volksstammen om te overleven:

De groeiende noodzaak om menselijke waarden boven economische belangen te stellen, klimaatverandering en de vernietiging van het regenwoud, waarom westerse opvattingen over vooruitgang en ontwikkeling opnieuw gedefinieerd moeten worden en waarom de waarden van inheemse volksstammen over evenwicht, bescheidenheid en wederkerigheid belangrijker zijn dan ooit.

Enkele hoogtepunten:

 • Davi Kopenawa Yanomami, bekend als de “Dalai Lama van het regenwoud’ over consumentisme, klimaatverandering en de gezondheid van het Amazonegebied.
 • Laurens van der Post over de euforie van de vuurdans van de Bosjesmannen.
 • Bruce Parry over goedheid en vrijgevigheid van de Penan van Sarawak, Maleisië.
 • Gana Bosjesman Roy Sesana over jagen en spoorzoeken in de Kalahari woestijn.
 • Richard Gere over de vervolging van de boeddhistische Chakma uit Bangladesh en waarom de wereld de onderdrukking van inheemse volksstammen moet tegengaan.
 • Jane Goodall over het mysterie van de Afrikaanse regenwouden en het lot van de Pygmeeën volkeren.
 • Piers Vitebsky over de loyaliteit van Siberische herders aan hun rendieren.
 • Damien Hirst over het mysterie van Aboriginal kunst.
 • Wade Davis over respect voor culturele verscheidenheid en waarom de tijdloze wijsheid van inheemse volksstammen van cruciaal belang is voor de wereld van vandaag.
 • Joanna Lumley over de vernietiging van de heilige berg van de Dongria Kondh stam in India.
 • Noam Chomsky over de ‘ontdekking’ van Amerika.
 • Claude Levi-Strauss over de filosofie van sjamanen.

We are One bevat nog niet eerder gepubliceerde bijdrages van Richard Gere, Zac Goldsmith, Colin Firth, Bruce Parry, Jane Goodall, Joanna Lumley, Damien Hirst, Satish Kumar, Tony Juniper, Jonathan Porritt, Vandana Shiva, Sydney Possuelo, Carlo Petrini, Wade Davis, Arundhati Roy, A.C. Grayling, Robin Hanbury-Tenison en vele anderen

Het voorwoord is geschreven door Davi Kopenawa Yanomami en de inleiding door Stephen Corry, directeur van Survival International.

Boekfragmenten zijn er van de hand van o.a. Laurens van der Post, Peter Matthiessen, Colin Thubron.
Enkele van de fotojournalisten die een bijdrage hebben geleverd zijn Sebastião Salgado, Kate Eshelby, Mike Goldwater, Steve McCurry, Mirella Ricciardi, Carol Beckwith.

We are One werd samengesteld door Joanna Eede.
Nederlandse vertaling: Marianne Knol, Carina Bruin, Ineke de Groot, Ronald Kuil, Anna Louwerse, Carolina Kroon, Erik Jan Tillema. Redactie vertaling: Caroline Hulsman.
Publicatiedatum: 28 oktober 2009
Titel: We are One
ISBN: 978 90 491 0320 0
Prijs: € 39,95 – hardcover (de royalties komen ten goede aan projecten van Survival International)
Uitgeverij Het Spectrum
Françoise Parlevliet
T. 030 265 0618
E. francoise.parlevliet@unieboekspectrum.nl