Schrijf een brief voor de inheemse volksstammen in de Omo vallei

1. Brief schrijven 2. Afronden 3. Versturen

Langs de benedenloop van de Omorivier in zuidwest Ethiopië leven acht verschillende stammen met een gezamenlijke bevolking van ongeveer 200.000. Zij hebben hier al eeuwen geleefd.

De toekomst van deze stammen hangt nu aan een zijden draad.

In de Omo wordt een gigantische hydro-elektrische stuwdam, de Gibe III, gebouwd. De dam zal een kwetsbare biotoop en de bestaansmiddelen van deze stammen, die afhankelijk zijn van de rivier en haar jaarlijkse overstroming, vernietigen. Een tweede ernstige bedreiging is de grootschalige aanleg van suikerrietplantages, waardoor leden van de Bodi, Kwegu en Mursi onder dwang van hun land worden weggehaald en overgebracht naar andere delen van het land. Voor minstens 100.000 mensen dreigt hongersnood.

Hoewel in de grondwet van Ethiopië het recht op raadpleging is opgenomen, is de inheemse bevolking in het ongewisse gelaten over de plannen en de ernstige gevolgen die deze voor hen zullen hebben.

Wat u kunt doen

Schrijf een brief aan de premier van Ethiopië. U kunt de onderstaande tekst gebruiken of uw eigen brief opstellen.

HE Hailemariam Desalegn
P.O. Box 1031,
Addis Ababa,
Ethiopia


januari 18, 2018

Your Excellency


 
Kan mijn brief een verschil maken?
Ja. Ervaring leert dat brieven van bezorgde burgers steeds weer overheden en organisaties ter verantwoording roepen. Door beleidswijzigingen zijn vele levens bespaard gebleven.

Wat is beter, per post versturen, faxen of mailen?
Uw brief heeft verreweg het meeste effect als u hem uitprint en per post verstuurt. U ontvangt per e-mail een PDF van uw brief, met een indicatie van de portokosten.

Wanneer er sprake is van een realistische kans dat brieven per mail of per fax gelezen worden, verstrekken wij deze gegevens ook. Echter, e-mail adressen veranderen en faxmachines worden afgesloten. Dus stuur uw brief bij voorkeur per post.