Yanomami stellen mijnwerkers ultimatum

De Yanomami van de Paapiú-gemeenschap in het Braziliaanse Amazonegebied eisen dat de autoriteiten honderden illegale mijnwerkers van hun land verwijderen.

Als de overheid niet snel actie onderneemt, zijn de Yanomami bereid pijl en boog te gebruiken om de indringers eigenhandig uit het gebied te verdrijven.

In de jaren ’80 van de vorige eeuw zorgde een goudkoorts in de staat Roraima ervoor dat de Yanomami en hun buren, de Yekuana, aanzienlijk in aantal afnamen.  Na jaren van campagne voeren werd hun land erkend en de mijnwerkers uit het gebied verwijderd. De afgelopen jaren zijn de mijnwerkers in grote getale teruggekeerd. Momenteel bevinden zich ongeveer 3000 mijnwerkers in het gebeid van de Yanomami.

Leiders van de inheemse bevolking hebben de invasie herhaaldelijk  veroordeeld en ze stellen dat de situatie snel verslechtert. De autoriteiten zijn tot dusver niet in actie gekomen.

Op 21 januari heeft een groep van illegale mijnwerkers een Yekuana-man vermoord en zijn zoon verwond. De daders hebben zichzelf aangegeven bij de politie, maar zijn nog niet berecht.

Vorige week  heeft een andere groep illegale mijnwerkers geprobeerd enkele Yanomami te benaderen. Zij vertrokken toen andere Yanomami in de buurt kwamen, maar verkondigden dat ze zouden terugkeren.

Illegale mijnwerkers zijn regelmatig gewapend en hebben in het verleden Yanomami gedood.  Daarnaast verspreiden ze voor de Yanomami gevaarlijke ziekten als malaria en vervuilen ze de rivier en daarmee de vis waar de Yanomami afhankelijk van zijn.