Noodkreet uit Colombia: tien Awa ‘afgeslacht’

Tien leden van de Awa-stam in Colombia zijn gedood terwijl zij wegvluchtten voor het gewelddadige conflict dat hun leefgebieden overspoelt.

De tien werden aangevallen door een nog onbekende gewapende groep en zijn tot op heden nog niet geïdentificeerd.

De Colombiaanse organisatie voor inheemse volken, ONIC, heeft de moorden een achterbakse slachtpartij genoemd en heeft een noodkreet uitgevaardigd naar de Colombiaanse en internationale media.

De  melding volgt kort op recente berichtgeving van de moord op ten minste acht andere leden van de Awa-stam. De lokale autoriteiten melden dat op 4 februari gevechten tussen de Colombiaanse militaire- en guerrillagroeperingen ELN en FARC hebben plaatsgevonden op grondgebied van de Awa.

Na het gevecht zijn acht Awa meegenomen naar een afgelegen locatie  en daar met vuurwapens en messen gedood. ONIC houdt de FARC verantwoordelijk voor deze moorden.

De Awa zijn, net als andere inheemse volken uit Colombia, jarenlang het slachtoffer van het conflict tussen het Colombiaanse leger, de guerrillagroeperingen en paramilitairen. Van de ruim 100 inheemse volken in Colombia worden er 28 met fysiek en cultureel uitsterven bedreigd, waaronder de Nukak, een jager-verzamelaarvolk.

De Awa uit Colombia hebben geen relatie met de geïsoleerd levende Awá stam uit het Braziliaanse Amazonegebied.