Inheemse bevolking dringt perskantoor World Social Forum binnen

Inheemse inwoners van de Javari Vallei, één van de grootste inheemse leefgebieden van Brazilië,  zijn eind januari het persbureau bij het jaarlijks georganiseerde World Social Forum binnen gedrongen.

Ze demonstreerden tegen de nijpende gezondheidssituatie in de Javari Vallei en tegen het falen van de Braziliaanse overheid om deze uit de hand lopende crisis op te lossen.

De Javari Vallei is het leefgebied van onder andere de Matis-stam, welke BBC-persentator Bruce Perry heeft bezocht in zijn programma’s ‘Tribe’ en ‘Amazon’.

Vittorio Agnoletto, lid van het Europees Parlement en deelnemer aan het World Social Forum, kreeg documenten overhandigd van leden van de Matis-stam. Hij beloofde hiermee bij  het Europese Parlement en bij de Braziliaanse overheid te lobbyen.

De Javari Vallei, gelegen in de deelstaat Amazonas, is getroffen door epidemieën van hepatitis en malaria. Meer dan 80% van de inwoners is besmet geraakt met hepatitis. Het laatste bekende sterfgeval betrof inheems leider Edilson Kanamari, die op 26 januari overleed aan de gevolgen van hepatitis D.

Waki Mayoruna, een inwoner van de Javari Vallei, bekritiseerde FUNAI, het Braziliaanse departement voor Inheemse Zaken en de Nationale Stichting voor Gezondheid (FUNASA) op het ontbreken van oplossingen.

Leider Jorge Marubo zei hierover: “We willen onder de aandacht brengen dat wij sterven.  Als niet snel actie wordt ondernomen zullen de inheemse volken in de regio binnen twintig of dertig jaar verdwenen zijn.”

De Vallei is een groot inheems  grondgebied nabij de grens met Peru. In het gebied leven de Korubo, de Marubo, de Matis, de Mayoruna, de Kanamari en de Kulina. Tevens zijn er groepen niet gecontacteerde stammen te vinden.