Survival roept op tot boycot Graff diamanten bij Oscaruitreikingen

Survival demonstreert voor Londense Graff Diamonds
Survival demonstreert voor Londense Graff Diamonds
© Survival

Survival International heeft Oscar genomineerde actrices Kate Winslet en Penelope Cruz opgeroepen om geen diamanten van Graff te dragen tijdens de uitreiking van de Oscars. De juwelier bezit 9% van de aandelen in het controversiële bedrijf Gem Diamanten, dat een diamantmijn op het grondgebied van de Kalahari Bosjesmannen in Botswana wil openen.

De directeur van Survival, Stephen Corry, zei vandaag: “Zo lang Graff aandelen in Gem Diamanten bezit, is het betrokken bij de misstanden tegen de Bosjesmannen.  Het is een van de langst lopende schandalen uit de Botswaanse geschiedenis. Voorbereidingen treffen voor mijnbouw zonder enige toestemming van de bewoners, is in veel landen illegaal en zou overal verboden moeten zijn. De mijn zou destructief zijn voor de Bosjesmannen. Graff dient zijn verantwoordelijkheid in deze zaak te accepteren.”

Survival heeft tevens beroemdheden Victoria Beckham, Naomi Campbell en Elizabeth Hurley opgeroepen geen diamanten van Graff meer te dragen. Een demonstratie voor de Londense winkel van Graff vorige week heeft wereldwijd de aandacht van de media getrokken.

De Botswaanse overheid heeft de Bosjesmannen in 2002 van hun land gedeporteerd. Velen geloven dat dit te maken had met de nu geplande mijnbouwactiviteiten. In 2006 heeft het Hooggerechtshof in Botswana het verwijderen van de Bosjesmannen onwettig verklaard en hen het recht te wonen op hun eigen land toegekend. De overheid tracht sindsdien de terugkeer van de Bosjesmannen onmogelijk te maken door hun waterput te sluiten en jachtrechten te ontzeggen. Veel Bosjesmannen verblijven daardoor in hervestigingskampen.

Sinds de overheid hun waterput heeft gesloten is ten minste één Bosjesman overleden aan de gevolgen van uitdroging. Desondanks verbiedt de overheid van Botswana hen nieuwe waterputten te slaan.

Gem Diamanten beweert dat de Bosjesmannen voordeel hebben bij de komst van de mijn, maar de Bosjesmannen hebben nog geen onafhankelijk advies gekregen over de hevige nasleep die daarvan het resultaat kan zijn.