Directeur Survival International: “Inheemse volksstammen niet primitief”

Bosjesmannen
Bosjesmannen
© Mark Håkansson/Survival

In een van de grootste kranten van Groot-Brittannië verwerpt Stephen Corry, directeur van Survival International, de termen ‘primitief’ en ‘afkomstig uit de het stenen tijdperk’, om in stamverband levende volken te benoemen.

Het artikel in The Independent was een antwoord op een opmerking gemaakt door BBC nieuwslezer Michael Buerk die volken in Nieuw-Guinea primitief noemde. “De enige nog levende primitieve samenlevingen zijn volkeren in afgelegen delen van Nieuw-Guinea. Als zij een vreemdeling tegenkomen zullen ze deze doden,” zei Buerk in een radioprogramma van de BBC.

In het artikel stelt Corry dat overheden de opvatting van ‘primitieve volken’ regelmatig gebruiken om deze volken van hun land te verdrijven. Daarbij wordt hun leefgebied opengesteld voor buitenstaanders en voor de exploitatie van natuurlijke grondstoffen. Vaak wordt dit onder het mom van ‘ontwikkeling‘ doorgevoerd en gerechtvaardigd. ‘Primitieve volken’ zouden ‘achterlopen’ en ‘in moeten lopen’ op de ‘ontwikkelde’ samenleving. Dezelfde argumenten werden ooit gebruikt om kolonialisme te verdedigen.

Zo heeft de overheid van Botswana in de naam van ‘ontwikkeling’ de Gana en Gwi Bosjesmannen van hun land gezet. Kort daarop heeft de Botswaanse overheid meer dan honderd contracten voor exploitatie van diamanten en andere edelstenen op het land van de Bosjesmannen getekend. De ontheemde Bosjesmannen leven noodgedwongen in  hervestigingskampen alwaar hen wordt verboden te jagen. Velen lijden aan HIV/AIDS  en het aantal alcoholisten groeit. Hoewel zij eind 2006 middels een rechtszaak hun leefgebied hebben teruggewonnen, wordt hen nog steeds de toegang tot drinkwater ontzegd. Festus Mogae, de president van Botswana die de verplaatsing van de Bosjesmannen uitvoerde, zei: “Hoe kan een wezen uit het stenen tijdperk voortbestaan in de tijd van computers? Als de Bosjesmannen willen voortbestaan, moeten zij zich aanpassen of anders zullen ze, net als de dodo, verdwijnen.”

De uitspraken van BBC nieuwslezer Buerk zijn tevens veroordeeld door Elsham, de grootste mensenrechtenorganisatie van West Papoea. Elsham stelde dat Buerk “opnieuw racistische stereotypen opwekt.”

Voor meer informatie over termen als ‘primitief’ en ‘stenen tijdperk’, zie de campagne ‘Stamp it Out’ van Survival International. De Britse kranten The Guardian  en The Observer hebben mede dankzij de ‘Stamp it Out’ campagne besloten deze termen niet langer te gebruiken. Over het algemeen worden dergelijke termen als onjuist en beledigend ervaren.

Lees het volledige artikel door Stephen Corry, directeur van Survival International: article by Survival International’s director

Voor meer informatie:
Nellie Werner
[email protected]
Tel. 020-686 08 50

of:
Miriam Ross
[email protected]
Tel.(+44) (0)7504 543 367