Oliekoorts in stroomversnelling

50% van de Nahua stierf na olie-exploratie op hun grondgebied
50% van de Nahua stierf na olie-exploratie op hun grondgebied
© Survival International

De directeur van het staatsoliebedrijf van Peru heeft volgens berichten aangekondigd dat twaalf nieuwe kavels voor olie- en gasexploratie bij opbod worden verkocht.

De bekendmaking werd gedaan door de voorzitter van Perupetro, Daniel Saba, die eerder heeft gezegd dat de bedrijven kunnen exploreren in gebieden waar ongecontacteerde volksstammen wonen. Survival International heeft dhr. Saba aangeschreven en er op aangedrongen dat Perupetro er voor zorgt dat zich geen leefgebieden van geïsoleerde volksstammen onder de te verkopen kavels bevinden.

Nagenoeg 75% van de Peruaanse Amazone is al geopend voor exploratie, meer dan in elk ander land. Delen van dit gebied, waar bedrijven als Perenco, Repsol-YPF, Petrolifera, Pluspetrol en Petrobras werken, zijn bewoond door geïsoleerd levende volksstammen.

Dhr. Saba heeft eerder bekend gemaakt dat de aanwezigheid van ongecontacteerde volksstammen een absurd idee is. Vervolgens zei hij dat Perupetro zou proberen om contact te leggen met de volksstammen en bij hen te ‘consulteren’. Dit werd verworpen door de Peruaanse Organisatie voor Inheemse Volken (AIDESEP).

De directeur van Survival International, Stephen Corry, zei vandaag: “We roepen dhr. Saba en Perupetro op de gebieden van de geïsoleerde volksstammen niet op te nemen in de veiling van de nieuwe kavels. Het schendt de internationale wetgeving en breekt met de VN Declaratie van Rechten voor Inheemse Volken. Daarnaast kan het catastrofale gevolgen hebben voor de inheemse bevolking in het gebied.”

Voor meer informatie:
Nellie Werner
[email protected]
Tel. 020 686 08 50

of:
Miriam Ross
[email protected]
Tel. 00 44 20 76 87 87 34