Australië maakt eindelijk steun voor VN Declaratie bekend

Aboriginal jongen
Aboriginal jongen
© Helen Ross/Survival

De Australische overheid heeft aangekondigd van plan te zijn de VN Declaratie over de Rechten van Inheemse Volken te ondersteunen, ondanks eerdere weigering deze te ondertekenen. De Minster van Inheemse Zaken, Jenny Macklin, zal de steunverklaring op 3 april bekendmaken.

Slechts vier landen ondertekenden de verklaring, die door de VN in september 2007 werd opgenomen, niet: Australië, Canada, Nieuw Zeeland en de Verenigde Staten. De veranderende opvatting in Australië zorgt ervoor dat de overige landen nog meer geïsoleerd komen te staan van de rest van de internationale gemeenschap.

De Minister-president van Australië, Kevin Rudd, schreef vorig jaar geschiedenis door excuses aan te bieden aan de ‘gestolen generaties’ Aboriginals die van hun familie werden gescheiden en naar kostscholen gestuurd of werden geadopteerd door blanke families. Desondanks wordt de overheid bekritiseerd voor het aanhouden van de zeer controversiële ‘nood interventie’ wet in het noorden van Australië.

De VN Declaratie is een belangrijke richtlijn voor de omgang van landen met hun inheemse minderheden, maar vormt geen wettelijke verplichting. De enige internationale wet aangaande inheemse volken is de ILO-169 wet, de ILO Conventie nr. 169 van de Internationale Arbeidsorganisatie.

Survival International voert campagne bij overheden om de ILO-169 te tekenen zodat inheemse volksstammen hun overheid ter verantwoording kunnen roepen als zij de wet overtreden. Slechts twintig landen hebben deze wet tot op heden erkend.

De directeur van Survival International, Stephen Corry, zei vandaag: “Dit is een goed begin voor de oorspronkelijke vier landen die de inheemse rechten niet steunen. Het zijn allemaal Engelssprekende landen en, behalve de Verenigde Staten, lid van de Gemenebest. Nieuw Zeeland beweert genoeg te hebben aan haar Waitangi Verdrag, maar hoe zit het met Canada? Zal dit land zich blijven schuilhouden achter de Verneigde Staten of zal het uiteindelijk instemmen met een rechtenverklaring die de rest van de wereld al accepteert? Nu Australië    dit viert, is het tijd voor Canadezen om hun leiders onder druk te zetten.”