Overheid erkent VN Declaratie voor Inheemse Volken

Aboriginal-jongen krijgt gezichtsverf tijdens een traditionele dans in Noord Queensland
Aboriginal-jongen krijgt gezichtsverf tijdens een traditionele dans in Noord Queensland
© John Miles/Survival

Australië heeft vandaag, ondanks eerdere bezwaren, officieel de VN Declaratie voor Inheemse Volken erkend.

Tijdens een ceremonie in het Australische parlement stelde de minister van Inheemse Zaken, Jenny Macklin: “Vandaag zet Australië een belangrijke stap om de relatie tussen inheemse en niet-inheemse Australiërs te herstellen en samen aan een nieuwe toekomst te bouwen.”

“Vandaag voegt Australië zich bij de internationale gemeenschap en bevestigt de aspiraties van alle inheemse volken. Op 17 september 2007 hebben 143 landen de Declaratie ondersteund. Australië was een van de vier landen die tegen de Declaratie hebben gestemd. Vandaag veranderen we onze positie. Vandaag steunt ook Australië de Verklaring.”

“We doen dit omdat we de relatie tussen inheemse en niet-inheemse Australiërs willen herstellen en omdat we wederzijds vertrouwen willen bewerkstelligen.”

De vier landen die de tijdens de Algemene Vergadering van de VN in 2007 opgestelde Declaratie niet wilden tekenen waren Australië, de Verenigde Staten, Canada en Nieuw Zeeland. Ondanks dat de Declaratie niet rechtsgeldig is, bevat deze een aantal belangrijke criteria waarop de behandeling van de inheemse bevolking in een land kan worden beoordeeld.