Miljardair Anil Agarwal van Vedanta vernederd door intrekken milieuprijs

Korte documentaire over de strijd van de Dongria Kondh tegen de mijn
Korte documentaire over de strijd van de Dongria Kondh tegen de mijn
© Survival

Het Britse mijnbouwbedrijf Vedanta Resources, van miljardair Anil Agarwal, moest dit weekend een zware vernedering incasseren toen op het laatste moment zijn Golden Peacock-prijs voor milieubeheer werd ingetrokken.

Een dag voor de uitreiking werd de prijs ingetrokken, nadat activisten bijzonderheden hadden bekendgemaakt over de zwaar vervuilende aluminiumoxideraffinaderij die het bedrijf exploiteert op het grondgebied van de Kondh-stammen in Orissa (India).

Demonstranten beklommen het podium in Palampur (India), waar de prijs zou worden uitgereikt, om de ontstellend slechte staat van dienst van Vedanta op het gebied van het milieu aan de kaak te stellen.

Een dochteronderneming van het beursgenoteerde mijnbouwconcern had al vol overgave het winnen van de onderscheiding voor uitmuntende milieuvriendelijkheid bekendgemaakt. De organisatoren van het evenement besloten echter de prijs niet uit te reiken, na de verhalen van de demonstranten te hebben gehoord. Het uitreiken van de jaarlijkse Golden Peacock  wordt gesponsord door de World Environment Foundation en het Britse Institute of Directors (organisatie voor de ondersteuning van directeuren, die ook een gedragscode voor directeuren opstelt).

Milieu-inspecteurs van Indiase regering hebben kritiek geuit op het verontrustende en voortdurende wegsijpelen van giftig afval afkomstig uit de raffinaderij. De stamleden van de Kondh, die vlak bij de raffinaderij wonen, hebben Survival International verteld dat ze last van huidproblemen hebben gekregen nadat ze zich gewassen hadden met het vervuilde water, dat hun oogst verstikt is door het stof van raffinaderij en dat hun vee is doodgegaan na het drinken uit de vervuilde beekjes.

Meer dan tweehonderd organisaties wereldwijd hebben een brief ondertekend waarin het winnen van de Golden Peacock prijs door Vedanta wordt afgekeurd.

De raffinaderij van Vedanta is onlosmakelijk verbonden met de plannen om bauxiet te winnen uit de heilige berg van de Dongria Kondh stam, die naast de raffinaderij ligt. Dit plan is onderwerp van een lopend onderzoek door de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) naar Vedanta.

Een van de demonstranten op de prijsuitreiking, Mamata Dash, zei, 'Wij hebben nu in zeer korte tijd 200 steunbetuigingen voor onze brief [waarin de toekenning van de prijs aan Vedanta wordt afgekeurd] gekregen. Dat toont aan dat mensen reageren op de negatieve effecten die Vedanta op de wereld heeft. De mensen laten niet over zich heen lopen, ze zijn vastbesloten de wereld te laten weten hoe vernietigend dit bedrijf is. De mensen staan verenigd.’

Stephen Corry, directeur van Survival, zei vandaag, ‘Het Lanjigarh project van Vedanta is niet alleen een milieuramp, maar ook een humanitaire ramp. Geen enkele hoeveelheid Public Relations kan de stinkende waarheid nog verbergen."