Nog twee inheemse leiders vragen asiel aan

Inheemse protesten nabij Bagua een week voor het geweld
Inheemse protesten nabij Bagua een week voor het geweld
© David Dudenhoefer

Twee van Peru’s meest prominente inheemse leiders zijn gedwongen asiel aan te vragen nadat arrestatiebevelen tegen hen zijn uitgevaardigd door een rechter. Dit gebeurde na de gewelddadige conflicten in de Peruaanse Amazone afgelopen maand.

Saul Puerta Pena en Cervando Puerta Pena, twee broers, hebben asiel aangevraagd op de ambassade van Nicaragua in de hoofdstad van Peru, Lima. Saul is de secretaris van Peru’s leidende inheemse organisatie voor de Amazone, AIDESEP. Cervando is president van de regionale inheemse organisatie ORPIAN.  

AIDESEP reageerde op de arrestatiebevelen door te verklaren dat de broers onschuldig zijn en heeft gedreigd zich terug te trekken uit de onderhandelingen met de overheid. ‘Zij hebben ons beroofd van alle vertegenwoordiging bij de onderhandelingen,’ zegt de advocaat van AIDESEP, Marco Barreto.

De conflicten, waarbij meer dan 30 inheemsen en politieagenten stierven, worden op dit moment onderzocht.

De Peruaanse Ombudsman publiceerde kortgeleden een rapport waarin staat dat ze geen bewijs kan vinden van ‘verdwijningen’ van inheemse mensen, zoals eerdere rapporten beweerden, maar AIDESEP bracht naar voren dat de onderzoekers van de Ombudsman minder dan een kwart van de inheemse gemeenschappen in de regio heeft bezocht.

‘We kunnen niet zeggen of het rapport van de Ombudsman accuraat is of niet, maar vanwege de moeilijkheden bij het betreden van het gebied hebben zij maar 22% van de gemeenschappen bezocht. Wat we wel kunnen zeggen is dat er meer dan 300 inheemse mensen zijn die nog niet zijn teruggekeerd naar hun gemeenschappen,’ zegt Barreto.   

AIDESEP heeft haar zorg in het bijzonder uitgesproken over de verblijfplaats van een man genaamd Nelvin Wasum Kasen, die door zijn zoon als vermist is opgegeven. De Ombudsman heeft beloofd onmiddellijk een onderzoek te starten.

De president van AIDESEP, Alberto Pizango, heeft al politiek asiel gekregen in Nicaragua. Arrestatiebevelen voor twee andere inheemse leiders, waarvan gedacht wordt dat ze zich in de Amazone bevinden, zijn ook al uitgevaardigd.

Watch Survival's film with eyewitnesses to the recent violence.

Read Survival's eyewitness report on the recent violence.