Verdoemd - leden van volksstam in Kenia zijn tegen het eind van het jaar vluchtelingen als gevolg van natuurbeheer

Ogiek, Kenia
Ogiek, Kenia
© Survival

Van officiële zijde is bevestigd dat de Ogiek-stam voor het einde van het jaar uit haar voorouderlijk land in Kenia’s Mau-woud zal worden verwijderd.

De ‘Mau Forest Interim Co-ordination Secretariat’ van de regering van Kenia heeft aangekondigd dat het Mau-woud in vijf fasen zal worden ontruimd.

In de eerste uitzettingsfase zullen de Ogiek worden verwijderd, tezamen met iedereen die zich er heeft gevestigd zonder eigendomspapieren. Uitzettingsbevelen zullen omstreeks 26 november worden overhandigd, en iedereen zal er voor 31 december zijn uitgezet.

In de afgelopen jaren heeft het Mau-woud, voornamelijk door de illegale houtkap en de houtskool industrie, en door de toename van illegale nederzettingen in het gebied, in extreme mate aan kwaliteit ingeboet. Omdat het land voor een groot deel van zijn watervoorziening afhankelijk is van het Mau-woud, zal de vernietiging ervan ecologisch en economisch catastrofaal uitpakken.

In haar poging om het Mau-woud te herstellen heeft de regering van Kenia de uitzetting bevolen van iedereen die er zich heeft gevestigd, zonder daarbij onderscheid te maken tussen hen die zich er sinds kort en meestal illegaal ophouden en de Ogiek die er al eeuwen hebben geleefd.

De Ogiek stam, die zich vooral heeft toegelegd op het verzamelen van honing, bewoond al generaties lang het Mau-woud. Hun levenswijze is onlosmakelijk verbonden met het woud en haar fauna, en kan niet de oorzaak zijn van de achteruitgang van het Mau-woud.

Als de Ogiek worden verwijderd van hun voorouderlijk land, met als rechtvaardiging het misplaatste begrip ‘natuurbehoud’, dan zullen ze de volgenden zijn die behoren tot de snel groeiende groep van ‘conservation refugees’.