Gearresteerd om opmerking dat Botswaanse president ‘op een Bosjesman lijkt’

Bosjesmannen worden nog steeds vervolgd in het Botswana van President Khama.
Bosjesmannen worden nog steeds vervolgd in het Botswana van President Khama.
© Survival

Een Zuid-Afrikaanse vrouw die heeft gezegd dat de president van Botswana ‘op een Bosjesman lijkt’ is gearresteerd, twee dagen vastgehouden en beboet omdat ze ‘Botswana heeft beledigd’.

Dorsey Dube werd gearresteerd nadat zij bij een controlepost aan de grens van Botswana met Zuid-Afrika commentaar had geleverd op een portret van president Khama. Ze zei dat de president op de vader van haar vriend leek, die de gelaatstrekken heeft van een Bosjesman.

De diepgewortelde racistische houding tegenover de Bosjesmannen van veel Botswaanse autoriteiten werd (weer eens) duidelijk geopenbaard toen bleek dat de autoriteiten aannamen dat deze opmerking als belediging bedoeld was. Survival International stuurt een rapport van dit incident naar het Committee for the Elimination of Racial Discrimination (CERD), de VN-Commissie tegen Rassendiscriminatie.

Mevrouw Dube zegt dat ze op het politiebureau werd vastgehouden en dat ze niemand in Zuid-Afrika mocht opbellen voor hulp, toch wisten haar vrienden uiteindelijk iemand te bereiken om haar te helpen. Nadat ze een nacht in de gevangenis had doorgebracht en nog een hele dag in hechtenis, werd ze vrijgelaten.

President Khama (zelf half-Brits) heeft de levenswijze van de Bosjesmannen omschreven als een ‘archaïsche fantasie’. In een poging de Bosjesmannen te dwingen hun land en levenswijze op te geven heeft de regering hen verboden te jagen voor hun voedsel en hen het toegangsrecht tot water op hun land ontzegd.

Een toeristen lodge op grondgebied van de Bosjesmannen mag zoveel water gebruiken als nodig is, op voorwaarde dat aan de Bosjesmannen niets wordt gegeven.

President Ian Khama, die na de verkiezingen van oktober op zijn ministerie is teruggekeerd, is bestuurslid van Conservation International, een non-profit organisatie die zich richt op natuurbehoud.

Survivals directeur, Stephen Corry, zei vandaag: ‘Je kunt geen duidelijker bewijs hebben van rassenhaat tegen de Bosjesmannen in Botswana dan dit incident. Een Zuid-Afrikaanse dacht dat het een compliment was vergeleken te worden met een Bosjesman, maar Botswaanse ambtenaren vatten het op als een belediging. Het is dubbel zo tragisch als je bedenkt dat president Khama’s vader, de eerste president van het land, zelf vele racistische beledigingen door de koloniale autoriteiten heeft moeten ondergaan omdat hij met een Britse vrouw trouwde. Hij heeft de Botswaanse Bosjesmannen beloofd dat hun rechten altijd beschermd zouden worden’.