Aanslag op enige overlevende van geïsoleerd levende Amazonestam

Het huis en de moestuin van de Man van het Gat, waar hij maniok en andere groenten verbouwt.
Het huis en de moestuin van de Man van het Gat, waar hij maniok en andere groenten verbouwt.
© J.Pessoa

Leden van een gewapende bende hebben de enige overlevende van een onbekende geïsoleerd levende stam in de Amazone onder vuur genomen.

Het voorval vond vorige maand plaats in Tanarú, een inheems gebied in Rondônia, de Braziliaanse deelstaat in het Amazonegebied, maar het nieuws is pas onlangs naar buiten gekomen.

Het is niet bekend of men het rechtstreeks had voorzien op het leven van de Indiaan of dat de schoten bedoeld waren om hem weg te jagen. De plaatselijke veeboeren verzetten zich tegen pogingen van de overheid om het land van de man te beschermen en zijn de meest waarschijnlijke daders.

Functionarissen van FUNAI, het Braziliaanse departement voor inheemse zaken, ontdekten dat hun wachtpost was leeggeroofd en in het nabijgelegen bos vonden ze hulzen van een jachtgeweer.

De politie heeft een onderzoek ingesteld naar het voorval, maar niemand is aangeklaagd wegens onrechtmatige inbezitneming.

Altair Algayer van FUNAI verklaarde: ‘Dit is een ernstige situatie. Het leven van de Indiaan wordt bedreigd door de belangen van de veeboeren’.

FUNAI denkt dat de ‘Man van het Gat’ de aanslag heeft overleefd.

Zijn naam verwijst naar de diepe kuilen die hij graaft om dieren te vangen en om zich schuil te houden. Aangenomen wordt dat hij de enige overlevende is van een stam die door veeboeren in de jaren 70’ en 80’ van de vorige eeuw is uitgemoord.

De enige bekende beelden van de ‘Man van het Gat’ zijn vluchtige cameraopnamen van cineast Vincent Carelli in zijn documentaire ‘Corumbiara’ waarin de bewijzen voor de genocide op de Akuntsu en andere stammen in het gebied zijn vastgelegd.

De directeur van Survival International, Stephen Corry, verklaarde vandaag: ‘Zijn stam is uitgemoord en nu dreigt voor de ’Man van het Gat’ hetzelfde lot. De veeboeren moeten deze man de kans geven om de laatste dagen van zijn leven door te brengen op zijn eigen land, en de autoriteiten moeten alles in het werk stellen om zijn leven te beschermen’.

Het hoofd van de afdeling Onderzoek van Survival, Fiona Watson, heeft het gebied bezocht en is beschikbaar voor nadere toelichting.