Volgens Maleisische politicus 'moeten de Penan hun oerwoudbestaan opgeven'

Penan mannen jagen in het woud
Penan mannen jagen in het woud
© Andy Rain/Nick Rain/Survival

Volgens het Maleisische dagblad ‘Star’ heeft een landelijke politicus verklaard dat de Penan stam op Borneo ‘haar bestaan in het oerwoud moet opgeven’. Tevens heeft een lid van de ministerraad de beschuldigingen van verkrachting van Penanvrouwen door houtkappers van de hand gewezen.

De ‘Star’ citeerde Lihan Jok, lid van de assemblee van de deelstaat Sarawak, die verwees naar een ‘vredesovereenkomst’. Deze was volgens hem aangegaan met Penanleden die eerder dit jaar wegblokkades hadden opgericht tegen houtexploitatie- en plantagebedrijven.

‘Wij (de deelstaat regering) willen deze Penan echt helpen maar ze moeten hun semi-nomadische levenswijze opgeven en zich blijvend vestigen. We zullen huisvestingsplannen voor hen opzetten. Daarna geven we ze voldoende land om economische activiteiten, zoals landbouw, te ontplooien. En we zullen hen ook banen verschaffen op de rubberplantages. Als de Penan dit huisvestingsplan afwijzen dan zal de vredesovereenkomst mislukken’.

Onderzoek van Survival heeft aangetoond dat het onvrijwillig verwijderen van inheemse volkeren van hun land en het opleggen van een andere levenswijze rampzalige gevolgen heeft voor hun gezondheid.

Verschillende Penan dorpen richtten in juli en augustus van dit jaar wegblokkades op in een poging om houtexploitatie – en plantagebedrijven uit hun bosgebied te weren.

Een jonge man van de Penan vertelde aan Survival dat ‘we hopen dat de regering zal komen om met ons te praten en ons te vragen wat voor soort ontwikkeling we echt willen en nodig hebben’.

De regering van de Maleisische deelstaat Sarawak weigert de landrechten van de Penan te erkennen. Ze geeft steun aan houtkap- en palmoliebedrijven die de regenwouden – onmisbaar als bron van voedsel, water en onderdak voor de stam – vernietigen. En ook bouwt ze een reeks reusachtige hydro-elektrische stuwdammen die de huizen van duizenden Penan en andere inheemse volkeren onder water zullen zetten.

In een bijzonder interview dat maandag werd uitgezonden in het veel beluisterde BBC nieuwsprogramma ‘Today’ reageerde James Masing, Minister van Landgebruik van Sarawak, laatdunkend op een vraag over een jong Penan meisje die verklaard had dat ze bewusteloos was geslagen en verkracht. ‘Als het hen belieft passen ze hun verhaal aan’, aldus Masing. ‘Daarom kan ik zeggen dat de Penan goede verhalenvertellers zijn.’

In een rapport dat de Maleisische regering in september vrij gaf werd bevestigd dat Penan vrouwen, en meisjes van nog maar tien jaar oud, verkracht en seksueel misbruikt zijn door werknemers van houtkapbedrijven in Sarawak.