Anglicaanse kerk neemt ongekend besluit

De door Vedanta geplande mijn in Orissa, India, is bijzonder omstreden geworden
De door Vedanta geplande mijn in Orissa, India, is bijzonder omstreden geworden
© Survival

Met het spectaculaire besluit dat de Anglicaanse Kerk vandaag nam om op ethische gronden haar investeringen in het controversiële mijnbouwbedrijf Vedanta Resources terug te trekken, werd een vernietigende klap uitgedeeld aan de geloofwaardigheid van dat bedrijf.

De Kerk heeft verklaard dat ‘wij niet voldoende zeker zijn dat Vedanta die mate van respect voor mensenrechten en plaatselijke gemeenschappen heeft getoond, of waarschijnlijk in de nabije toekomst zal tonen, die we van haar verwachten…’ hieraan toevoegend dat voortzetting van investeringen in Vedanta ‘niet in overeenstemming zou zijn met het gezamenlijke ethische investeringsbeleid van de voor investeringen verantwoordelijke afdelingen van de Kerk.’

Het besluit van de Kerk is bijzonder ongebruikelijk omdat ze vrijwel altijd de voorkeur heeft gegeven aan een beleid van ‘constructieve betrokkenheid’ boven het terugtrekken van investeringen, en is slechts de laatste in een hele reeks van publicitaire rampen voor het bedrijf. Survival International heeft al ruim een jaar de Kerk gemaand om haar investering in Vedanta terug te trekken.

Vorig jaar werd het beursgenoteerde bedrijf publiekelijk, wat ook ongebruikelijk was, berispt door de regering van Groot-Brittannië, omdat het niet in staat bleek om de mensenrechten van de Dongria Kondh in India te eerbiedigen. De regering heeft verklaard dat ‘een verandering in het gedrag van het bedrijf van ’wezenlijk belang’ is.’

De directeur van Survival, Stephen Corry, verklaarde vandaag: ‘Dit unieke en bijzonder gewenste besluit van de Kerk zal een sterk signaal afgeven aan bedrijven die de rechten van inheemse volksstammen met voeten treden – we zullen de misstanden waar jullie verantwoordelijk voor zijn niet financieel ondersteunen. Iedereen die aandelen bezit van Vedanta en om mensenrechten geeft, zou ze vandaag moeten verkopen’.

De Kerk is niet de eerste organisatie die op ethische gronden haar investering in Vedanta terugtrekt. In 2007 heeft de regering van Noorwegen haar aandelenpakket van 9.3 miljoen euro verkocht omdat ‘er weinig reden is om aan te nemen dat het bedrijf haar onaanvaardbare praktijken in de toekomst zal veranderen’.

Bovendien heeft Martin Currie Investments in 2007 haar aandeel van 2.7 miljoen euro in Vedanta verkocht, en het pensioenfonds van British Petroleum (BP) heeft haar aandelenbezit in Vedanta gereduceerd vanwege ‘bezorgdheid over de wijze waarop het bedrijf te werk gaat’.

Survival oefent ook druk uit op andere aandeelhouders, zoals de Rowntree Foundation.