Amnesty: scherpe kritiek op Vedanta Resources

Vedanta's project in Orissa is een van 's werelds meest omstreden mijnbouwprojecten.
Vedanta's project in Orissa is een van 's werelds meest omstreden mijnbouwprojecten.
© J. Varela/Survival

Amnesty International publiceerde deze week een rapport waarin zij het beursgenoteerde mijnbouwbedrijf Vedanta Resources beschuldigt van grove
mensenrechtenschendingen.

Vedanta is van plan een bauxietmijn aan te leggen op een berg die heilig is voor de Dongria Kondh-stam in Orissa, India. Ze bouwde eerder al een raffinaderij aan de voet van de heuvels.

Amnesty trekt in haar rapport de volgende conclusie: “Het is duidelijk dat Vedanta Resources en haar dochterondernemingen… de mensenrechten van de volken die in Lanjigarh en de Niyamgiri Heuvels leven, niet hebben gerespecteerd.”

“Mensen die in de schaduw van de enorme raffinaderij wonen ademen vervuilde lucht, zijn bang om het water uit de rivier te drinken of er in te baden, terwijl rivierwater de belangrijkste bron van water in het gebied is.”

“De geplande bauxietmijn … vormt een bedreiging voor de overlevingskansen van een beschermde inheemse bevolkingsgroep…De gevaren voor deze inheemse gemeenschap zijn grotendeels genegeerd en de mensen die het zwaarst getroffen worden door het project zijn nauwelijks erover geïnformeerd.”

Het rapport van Amnesty is de nieuwste in een reeks verwoestende veroordelingen van Vedanta’s werkwijze in Orissa.

Vorige week verkocht de Anglicaanse Kerk haar aandelen in Vedanta (ter waarde van 4,3 miljoen Euro). De Kerk verklaarde dat zij “niet voldoende zeker is dat Vedanta die mate van respect voor mensenrechten en plaatselijke gemeenschappen heeft getoond, of waarschijnlijk in de nabije toekomst zal tonen, die we van haar verwachten.”

In 2009 werd Vedanta Resources publiekelijk berispt door de regering van Groot-Brittannië, omdat het bedrijf niet in staat bleek om de mensenrechten van de Dongria Kondh in India te eerbiedigen. De regering heeft verklaard dat “een verandering in het gedrag van het bedrijf van ’wezenlijk belang’ is.” Ook andere organisaties, zoals ActionAid, urgewald, Banktrack en de Indiase organisatie Campaign for Survival and Dignity, hebben Vedanta aangemaand.

Stephen Corry, directeur van Survival International, zei vandaag, “Vedanta is de paria van de mijnbouwindustrie geworden, en haar project in Orissa is ongetwijfeld het meest controversiële project op aarde. Naar mijn mening heeft geen enkel project ooit zoveel kritiek ontvangen. Iedereen die deze kwestie heeft onderzocht benadrukt vooral ook de arrogantie van het bedrijf –Vedanta heeft niet eens naar de mening van de Dongria gevraagd, laat staan hun toestemming voor de mijn te vragen.”