Survival International juicht beslissing Rowntree toe om Vedanta aandelen te verkopen uit ethische overwegingen

Nog drie aandeelhouders hebben zich teruggetrokken uit Vedanta Resources.
Nog drie aandeelhouders hebben zich teruggetrokken uit Vedanta Resources.

© Survival

Survival International is verheugd over het nieuws dat de Joseph Rowntree Charitable Trust haar aandelen in Vedanta Resources verkoopt vanwege zorgen over de reputatie van het bedrijf op het gebied van mensenrechten.

Twee andere aandeelhouders, de Marlborough Ethical Fund en de Millfield House Foundation, hebben eveneens hun aandelen verkocht.

Survival voert actie om alle aandeelhouders uit het bedrijf te krijgen en heeft vanaf juli 2009 druk uitgeoefend op de Rowntree Trust. Dit nieuws is de laatste publiciteitscatastrofe in de reeks die Vedanta te verwerken heeft gekregen.

Vorige week heeft Amnesty International een rapport uitgebracht waarin ze scherpe kritiek levert op het bedrijf vanwege het gebrek aan respect voor de mensenrechten van de Dongria Kondh uit Orissa in India, door een bauxietmijn op hun heilige berg te willen bouwen.

Twee weken geleden heeft de Anglicaanse kerk ook haar aandelen verkocht. Zij zegt: “Wij zijn er niet gerust op dat Vedanta het niveau van respect voor de mensenrechten en locale gemeenschappen toont of zal tonen zoals wij dat verwachten (…).”

De Britse en Noorse regeringen hebben beide het project verworpen en ook Martin Currie Investments heft zich teruggetrokken door de druk van Survival International. Het pensioenfonds van BP heeft zijn aandelenpakket verkleind vanwege dezelfde bezorgdheid.

Stephen Corry, de directeur van Survival, zei vandaag: “Het is echt bemoedigend om te zien dat aandeelhouders de rechten van inheemse volken serieus nemen en dat ze weigeren de activiteiten van Vedanta te steunen. Ze zien in dat het zinloos is betrokken te zijn bij het bedrijf: Vedanta is duidelijk vastbesloten om de heilige berg van de Dongria Kondh te exploiteren. Vedanta is hard op weg om het meest controversiële mijnbouwbedrijf van de wereld te worden – een controverse waar ethische investeerders zich het beste verre van kunnen houden."