Pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM verwijdert Vedanta uit beleggingsportefeuille

Vedanta is van plan om mijnbouw te bedrijven op het grondgebied van de Dongria Kondh.
Vedanta is van plan om mijnbouw te bedrijven op het grondgebied van de Dongria Kondh.

© Toby Nicholas/Survival

PGGM voegt zich bij het Noorse overheidspensioenfonds, de Anglicaanse Kerk, de Joseph Rowntree Charitable Trust en anderen die hun aandelen in het Britse mijnbouwbedrijf Vedanta Resources afdanken na een aanhoudende campagne van onder andere de inheemse Dongria Kondh stam, plaatselijke activisten en Survival International.

Pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM beheert de pensioenen van meer dan twee miljoen mensen in Nederland. De organisatie heeft haar aandeel van €13 miljoen in het beruchte mijnbouw conglomeraat Vedanta Resources verkocht.

Het investeringsbedrijf PGGM ondernam ‘intensieve pogingen’ om met het Britse bedrijf Vedanta te praten over haar plan om bauxiet te winnen op de heilige berg van de Indiase Dongria Kondh stam. Maar volgens PGGM weigerde Vedanta om deel te nemen aan een rondetafeldiscussie over dit onderwerp.

In een verklaring stelde PGGM dat ‘concrete verbeteringen bij Vedanta op het gebied van mensenrechten en milieu uitbleven’ en dat het bedrijf ‘daardoor gebukt gaat onder een groeiend reputatierisico, dat zich bovendien kan vertalen naar financiële risico’s.’

Over een kleine maand houdt Vedanta Resources haar jaarlijkse Algemene Vergadering in Londen. Vorig jaar werd de vergadering belaagd door talloze demonstranten, waaronder Bianca Jagger.

De directeur van Survival International, Stephen Corry, zei vandaag: “Wij zijn erg blij met dit nieuws. De ervaringen van PGGM kunnen als voorbeeld dienen voor beleggers die nog steeds pogingen ondernemen om met Vedanta ‘een dialoog aan te gaan’ over mensenrechten. Het bedrijf luistert niet naar beleggers: de enige verstandige optie is om de aandelen zo snel mogelijk te verkopen.”