Woede na weigering om Bosjesmannen toegang tot water te verlenen

Het vonnis is een grote tegenslag voor de Bosjesmannen. Xoroxloo Duxee overleed door uitdroging in 2005.
Het vonnis is een grote tegenslag voor de Bosjesmannen. Xoroxloo Duxee overleed door uitdroging in 2005.

© Survival International

Er was vandaag sprake van grote woede na de uitspraak van het vonnis van het Hooggerechtshof van Botswana. Hierin wordt de Bosjesmannen van de Kalahari het recht ontzegd op toegang tot water.

De rechter oordeelde dat de Bosjesmannen niet gerechtigd zijn om gebruik te maken van een bestaande waterput op hun land of om een nieuwe te boren in het Centraal Kalahari Natuurreservaat, een van de droogste gebieden op aarde. De hoorzitting voor deze zaak vond al plaats op 9 juni, maar de rechter schortte zijn vonnis op tot vandaag.

Het vonnis is een grote tegenslag voor de Bosjesmannen die sinds 2002, toen de Botswaanse regering een waterput verzegelde en afsloot om hen uit het reservaat te verdrijven, hebben moeten overleven zonder water. In 2006 oordeelde het Hooggerechtshof dat de gedwongen uitzettingen van de Bosjesmannen onrechtmatig en ongrondwettelijk waren. Sindsdien zijn honderden Bosjesmannen teruggekeerd naar hun land.

Ondanks dit vonnis verbood de regering het de Bosjesmannen om de waterput opnieuw in gebruik te stellen. Het gevolg hiervan was dat ze in de woorden van de VN-topfunctionaris voor inheemse volken, James Anaya, te maken kregen met ‘bijzonder harde en gevaarlijke omstandigheden omdat ze niet voldoende toegang hadden tot water’. Tezelfdertijd opende het toeristenbedrijf “Wilderness Safaris”:
http://www.survivalinternational.nl/about/wilderness-safaris op het land van de Bosjesmannen een luxe safarihotel, compleet met bar en zwembad. Met geld van het Tiffany & Co fonds boorde de overheid nieuwe waterputten in het reservaat voor het wild. Daarnaast kreeg diamantbedrijf Gem Diamonds een milieuvergunning om in het reservaat een mijn te exploiteren, op voorwaarde dat de Bosjesmannen geen gebruik mochten maken van haar waterputten.

Tevens belemmerde de regering de Bosjesmannen bij het vervoeren van water naar hun verwanten in het reservaat.

De woordvoerder van de Bosjesmannen, Jumanda Gakelebone, verklaarde: “Dit is heel slecht. Als we geen water hebben, hoe moeten we dan overleven? Het Hof gaf ons het recht op ons land, maar zonder boorput, zonder water is ons leven zwaar.”

De directeur van Survival, Stephen Corry, verklaarde vandaag: "In de afgelopen tien jaar is Botswana een van de meest onbarmhartige plekken op aarde geworden voor haar inheemse bevolking. Als de Bosjesmannen op hun eigen land water wordt onthouden, terwijl het daar vrijelijk ter beschikking wordt gesteld aan toeristen, wilde dieren en diamantmijnen, dan zou aan buitenlanders de vraag moeten worden gesteld of ze echt een dergelijk regime willen steunen met een bezoek aan dit land en met de aankoop van juwelen.”

Voor de redactie: de advocaat van de Bosjesmannen is beschikbaar voor interviews (in het Engels).