‘Na’vi’ uit Avatar in Londen om mijn tegen te houden

Twee Na'vi demonstreren tijdens de algemene jaarvergadering van Vedanta Resources.
Twee Na'vi demonstreren tijdens de algemene jaarvergadering van Vedanta Resources.
© Survival

Vandaag woonden twee ‘Na’vi’ uit de spraakmakende speelfilm Avatar van regisseur James Cameron de algemene jaarvergadering van het Britse mijnbedrijf Vedanta Resources in Westminster (Londen) bij.

De twee ’Na’vi’ sloten zich aan bij een demonstratie van de mensenrechtenorganisatie voor inheemse volksstammen Survival International tegen het omstreden plan van Vedanta om een mijn te exploiteren op de heilige berg van de Dongria Kondh.

De jaarvergadering werd ook bijgewoond door het Britse parlementslid Martin Horwood die voorzitter is van de vaste commissie voor inheemse volkeren.

De Dongria Kondh zijn ook wel omschreven als ‘de echte Avatar stam’ omdat hun benarde situatie sterk lijkt op die van de buitenaardse wezens in James Camerons kaskraker.

De in de chique Londense woonwijk Mayfair wonende miljardair Anil Agarwal bezit het meerderheidsaandeel van Vedanta Resources.

Vorige maand had Vedanta te maken met drie grote tegenvallers voor haar mijnbouwplannen. Het Indiase Ministerie van Milieu en Bosbeheer gelastte een onderzoek naar de eigendomsrechten van de Dongria op hun bos; de secretaris-generaal van de deelstad Odisha gelastte een afzonderlijk onderzoek over hetzelfde onderwerp; en in Nederland kondigde pensioenfonds PGGM aan dat het zijn aandelen in Vedanta had verkocht vanwege bedenkingen over mensenrechtenschendingen.

Van de voormalige aandeelhouders die al eerder hun aandelen hadden verkocht kunnen genoemd worden de Noorse regering, de Anglicaanse Kerk en de Joseph Rowntree Charitable Trust.

Aantekeningen voor de redactie:

- De jaarvergadering van Vedanta vond plaats op dezelfde dag dat de Britse premier David Cameron een ontmoeting had met het Indiase parlementslid Dr. Manmohan Singh. Kamerlid Martin Horwood, de voorzitter van de vaste commissie voor inheemse volken, drong in een brief aan David Cameron er op aan dat deze tijdens de ontmoeting de situatie van de Dongria Kondh zou aankaarten.

- Michael Palin, lid van het voormalige Monty Python team, maakte een steunbetuiging bekend: “Ik ben in de Nyamgiri Hills in Orissa geweest en heb gezien hoe ver de macht van geld en invloed reikt die Vedanta heeft aangewend tegen een volk dat al duizenden jaren in dat land woont. Daar beheren ze het oerwoud op een duurzame manier en stellen ze heel weinig eisen aan de staat of de regering. Het enigste wat de volksstam die ik bezocht wil is hun leven voortzetten in de dorpen waarin zij en hun voorouders altijd al hebben geleefd.”

Download foto’s van de demonstratie (meer foto’s binnenkort beschikbaar):


Download in hoge resolutie

Fotocredit: © Survival