Vernietigend overheidsrapport is grote tegenslag voor Indiase mijn van Vedanta

Dongria Kondh vrouw
Dongria Kondh vrouw
© Jason Taylor

Volgens een officieel onderzoek van de regering dat onlangs openbaar is gemaakt vormen de plannen van Vedanta Resources om een mijn te exploiteren op het land van de Dongria Kondh in het oosten van India “een bedreiging voor het voortbestaan” van deze volksstam.

In een vernietigend rapport stelt de commissie die was benoemd door de Indiase Minister van Milieu vast dat Vedanta onrechtmatig en met “volkomen minachting voor de wet” heeft gehandeld; dat plaatselijke ambtenaren hebben “samengespannen” met het bedrijf bij diens illegale activiteiten en documenten hebben vervalst; dat "ondubbelzinnig is vastgesteld dat het [mijnbouw] gebied samenvalt met de culturele, religieuze en economische leefomgeving van de Dongria Kondh; en dat het toestaan van de mijn van Vedanta “onwettig” zou zijn.

De Indiase Minister van Milieu en Bosbeheer heeft al verklaard dat hij het rapport zal gebruiken bij zijn besluit om Vedanta wel of geen toestemming te geven voor de bouw van de mijn.

Het plan van Vedanta om mijnbouw te bedrijven op het land van de Dongria Kondh heeft zware kritiek uitgelokt van investeerders als de Britse verzekeringsreus Aviva (moederbedrijf van Delta Lloyd) en de Kerk van Engeland waarmee het eén van ’s werelds meest beruchte projecten geworden is. Beroemde persoonlijkheden zoals Bianca Jagger, Joanna Lumley en Michael Palin hebben steunverklaringen uitgesproken voor de Dongria Kondh die zich al jaren op vreedzame wijze tegen de mijn hebben verzet.

In een eerder onderzoek van het Ministerie van Milieu werd geconcludeerd dat de mijn van Vedanta “zou kunnen leiden tot de vernietiging van de Dongria Kondh als een volk” en dat geen toestemming mocht worden verleend voor mijnbouw.

De directeur van Survival, Stephen Corry, verklaarde vandaag: “Dit rapport is vernietigend in haar veroordeling van het gedrag van Vedanta. De onderzoekers hebben ontdekt dat Vedanta en de plaatselijke autoriteiten al in strijd handelen met de wet. De bevindingen zijn niet mis te verstaan – mijnbouw zal de Dongria Kondh vernietigen en mag daarom niet worden toegestaan. Laten we hopen dat dit de doodsklap betekent voor de plannen van Vedanta”.

Download het rapport.

‘Wij leven voor onze Niyamgiri’

De Dongria Kondh leven al duizenden jaren in de Niyamgiri heuvels. Mede door hun levenswijze en geloof zijn de bijzondere flora en fauna in het gebied behouden gebleven.