VN rapport: tenminste 34 Colombiaanse stammen dreigen uit te sterven

Volgens het rapport behoeven de Nukak speciale aandacht om te kunnen overleven.
Volgens het rapport behoeven de Nukak speciale aandacht om te kunnen overleven.
© David Hill/Survival

In een rapport van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen (UNHCR) wordt gewaarschuwd dat tenminste 34 Colombiaanse volksstammen bedreigd worden met uitsterven vanwege het voortdurende geweld op hun land.

In het rapport wordt gesteld dat ‘ondanks nieuwe inspanningen van de overheid… het gevaar blijft bestaan van fysieke of culturele verdwijning, en dat dit gevaar in sommige gevallen zelfs is toegenomen’.

Een toename van het aantal moorden, doodsbedreigingen en de gedwongen rekrutering van inheemse jongeren in de gewapende groeperingen zijn enkele van de gevaren waarmee de Colombiaanse inheemse bevolking geconfronteerd wordt. De Colombiaanse volksstammen worden ook onevenredig zwaar getroffen door gedwongen verhuizingen. Hoewel de inheemse Colombianen slechts 2 procent uitmaken van de totale bevolking, maken ze 15 procent uit van de vier miljoen vluchtelingen in het land.

Slechts twee weken voor de publicatie van het rapport werd Luis Socarrás Pimienta, de leider van de Wayúu, voor zijn huis in de noordelijke provincie la Guajira dood geschoten – vermoedelijk door paramilitairen. Volgens het rapport steeg het aantal moorden op inheemse Colombianen tussen 2008 en 2009 met 63 procent en alleen al in 2009 werden 33 leden van de Awa vermoord.

‘Speciale aandacht’ is nodig voor zowel de Awa als voor de Nukak-stam die behoort tot de laatste nomadisch levende volksstammen in het Amazonegebied. Meer dan de helft van de Nukak zijn uitgeroeid sinds de komst van de coca-producerende kolonisten op hun land. De Nukak zijn terechtgekomen in een onmogelijke situatie. Ze worden gesteld voor de wrede keuze tussen de oppressie in de vluchtelingenkampen aan de rand van de stad of het door geweld geteisterde bos.

In een eerder rapport van de Verenigde Naties wordt gesproken over een programma van ‘etnische zuivering’ in het land om ruimte te maken voor illegale gewassen of ‘voor grootschalige agrarische bedrijven zoals palmolieplantages en rundvlees bedrijven’.

“We kunnen steeds minder rondtrekken om te jagen of voedsel te verzamelen,” vertelde een leider van de onlangs ontheemde Wounaan-stam. Volgens hem was de aanwezigheid van gewapende groeperingen en het toegenomen geweld een gevolg van de aanwas van coca plantages op het grondgebied van de Wounaan.

De directeur van Survival International, Stephen Corry, verklaarde vandaag: “De voormalige president van Colombia verwijst naar zijn succesvolle campagne tegen het geweld, maar dit rapport toont opnieuw een afgrijselijke reeks van mensenrechtenschendingen aan die begaan zijn tegen de eigen inheemse bevolking. De nieuwe regering van Juan Manuel Santos moet nu, voordat het te laat is, handelen om voor eens en altijd te voorkomen dat haar meest kwetsbare burgers worden uitgeroeid.”