Inheemse gemeenschap in Brazilië belegerd door gewapende bende

Het Guarani volk wordt geconfronteerd met de meest schrijnende mensenrechtenschendingen in heel Brazilië.
Het Guarani volk wordt geconfronteerd met de meest schrijnende mensenrechtenschendingen in heel Brazilië.

© Fiona Watson/Survival

Een omvangrijke groep Guarani-indianen wordt in Brazilië gevangen gehouden door gewapende huurlingen in dienst van veeboeren. De gewapende bende heeft de inheemse gemeenschap Ypo’i omsingeld en de aanvoer van voedsel, water en medische hulp afgesneden.

De gewapende mannen begonnen de Guarani te bedreigen toen ze een maand geleden naar hun voorouderlijk land terugkeerden. Dit land wordt bezet en geëxploiteerd door de São Luiz veeboerderij.

De Guarani hebben de politie dringend verzocht hen te helpen en hebben spoedeisende medische zorg nodig. Volgens berichten heeft een team gezondheidswerkers van het federale ministerie van gezondheid geweigerd het belegerde gebied binnen te gaan, naar eigen zeggen wegens ‘veiligheidsproblemen’.

De enige overheidsfunctionarissen die wel toestemming kregen om voedselpakketten naar binnen te brengen, waren medewerkers van FUNAI, het Braziliaanse overheidsorgaan voor inheemse zaken.

Survival International heeft de Braziliaanse overheid aangeschreven met de eis onmiddellijk actie te ondernemen om de belegering op te heffen.

De Guarani van de Ypo’i gemeenschap ondernamen al eerder, in oktober 2009, een poging om hun land terug te nemen. Ze werden aangevallen en beschoten. Het lichaam van een van de leden van de gemeenschap, Genivaldo Verá, werd later dood en ernstig toegetakeld aangetroffen in een rivier vlak bij zijn voorouderlijk land.

Lees het volledige artikel in het Engels