Survival roept op tot boycot van toerisme naar Botswana

Toeristen die in de CKGR lodge van Wilderness Safaris
verblijven, hebben dit zwembad tot hun beschikking
- terwijl de Bosjesmannen in het reservaat de toegang
wordt ontzegd tot de enige bruikbare drinkwaterput. 
Toeristen die in de CKGR lodge van Wilderness Safaris verblijven, hebben dit zwembad tot hun beschikking - terwijl de Bosjesmannen in het reservaat de toegang wordt ontzegd tot de enige bruikbare drinkwaterput. 
© Survival

Survival International, de mensenrechtenorganisatie voor inheemse volksstammen, heeft vandaag een oproep gedaan aan toeristen om Botswana te boycotten zolang de regering van dit land niet een eind maakt aan de meedogenloze vervolging van de Kalahari Bosjesmannen.

De oproep wordt gedaan op Wereld Toerisme Dag die dit jaar valt op 27 september. Botswana gebruikt deze dag om reclame te maken voor haar ‘culturele diversiteit en verregaande gastvrijheid’.

De regering van Botswana onderneemt echter al dertien jaar pogingen om de Bosjesmannen, de oorspronkelijke bewoners van het land, te verdrijven van hun voorouderlijke grondgebied in het Centraal Kalahari Natuurreservaat. Velen van hen zijn al verscheidene keren verdreven uit hun nederzettingen in het reservaat en ondergebracht in troosteloze hervestigingsdorpen.

Hoewel de Bosjesmannen, na een juridische overwinning, het recht werd toegekend op terugkeer naar hun oorspronkelijke woongebied, doet de regering nog steeds pogingen om hen het leven in het reservaat onmogelijk te maken. Ze hebben geen toegang tot water (ze mogen geen gebruik maken van hun oude waterput die is afgesloten) en door het verbod om te jagen kunnen ze zich niet voorzien van voldoende voedsel.

De commissie voor de rechten van mensen en volken van de Afrikaanse Unie en de Verenigde Naties hebben ernstige kritiek geleverd op het Botswaanse regeringsbeleid – een VN deskundige kwam na onderzoek tot de bevinding dat de Bosjesmannen geconfronteerd worden “met bijzonder zware en gevaarlijke leefomstandigheden omdat ze geen toegang tot water hebben.”

Terwijl de Bosjesmannen zich niet mogen voorzien van eten en drinken, probeert de regering het toerisme te bevorderen in het reservaat – het ecotoeristische bedrijf Wilderness Safaris heeft er onlangs een luxe safarihotel geopend dat is voorzien van een zwembad – en het diamantbedrijf Gem Diamonds verwacht binnenkort toestemming te krijgen om op het land van een van de Bosjesmannengemeenschappen een diamantmijn te exploiteren.

De president van Botswana, Ian Khama, die bestuurslid is van Conservation International en persoonlijke banden heeft met Wilderness Safaris, heeft de levenswijze van de Bosjesmannen ooit omschreven als een ‘archaische fantasie’. De CEO van Wilderness Safaris, Andy Payne, beweerde onlangs dat ‘iedere Bosjesman die een glas water wil hebben, er een kan krijgen.’

De directeur van Survival International, Stephen Corry, verklaarde vandaag: "Het wordt steeds duidelijker dat de president van Botswana het de Bosjesmannen nooit vergeven heeft dat ze terugkeerden naar hun voorouderlijk land en dat hij nu besloten heeft om hen systematisch het leven zuur te maken. Ondertussen blijft hij bestuurslid van Conservation International en ontvangt zijn land uitingen van lof voor haar natuurbehoud en haar toeristenindustrie. Iedere toerist zou zich moeten afvragen: wil ik eigenlijk wel bijdragen aan de vernietiging van de Bosjesmannen?”