Aboriginals boos vanwege plannen gasboringen

Het geplande gasproject in de deelstaat West-Australië heeft voor veel oproer gezorgd.
Het geplande gasproject in de deelstaat West-Australië heeft voor veel oproer gezorgd.

© Keith Wood/Wilderness Society

Aan de kust van West-Australië zijn de voorbereidingen voor een omstreden gasproject gestart. De premier van de deelstaat West-Australië, Colin Barnett, heeft de woede opgewekt door aan te kondigen dat de Aboriginals gedwongen zullen worden het voor gaswinning benodigde land te verkopen.

Het project van Aus$ 30 miljard om een fabriek voor vloeibaar aardgas (LNG) te bouwen bij James Price Point is nu een van de grootste twistpunten voor de Aboriginals. De Kimberly Land Council, een Aboriginal organisatie die de oorspronkelijke eigenaars vertegenwoordigt, kan het niet eens worden met premier Colin Barnett, die heeft aangekondigd dat de Aboriginals gedwongen zullen worden het land dat nodig is voor de bouw van de fabriek te verkopen.

De directeur van de Kimberly Land Council, Wayne Bergmann, zei tegen de Australische pers: “Dit is weer kolonisatie van de eerste orde, het schenden van de belangen van een van de minst bevoorrechte Aboriginals ten voordele van de sterkere partij.”

Volgens de Kimberly Land Council zal meer dan 20.000 hectare worden aangekocht, vijf keer meer dan wat premier Barnett zei dat nodig is.

De uitvoerder van het geplande project is Woodside Petroleum met een minderheidsbelang van Shell, BHP Billiton, Chevron en BP.

U kunt hier de online petitie ondertekenen.