Boa Sr was de laatste overlevende van de Bo-stam.
Boa Sr was de laatste overlevende van de Bo-stam.

© Alok Das

Een jaar na het uitsterven van de Bo-stam op de Andaman Eilanden, waarschuwt Survival International dat de naburige Jarawa-stam ook in gevaar is. Op 26 januari 2010 overleed Boa senior, het laatste lid van de Bo, op ongeveer 85-jarige leeftijd.

De Jarawa bestaat uit enkel 365 leden en tot 1998 vermeden zij alle contact met de buitenwereld. Een illegale autoweg loopt dwars door het regenwoud van de stam en stropers en toeristen maken inbreuk op hun land. Zij brengen ziektes met zich mee, waarvoor de Jarawa geen immuniteit hebben. Daarnaast stelen stropers de dieren die de stam nodig heeft om te overleven.

Survival dringt er bij de Indiase regering op aan de weg te sluiten en buitenstaanders uit het bos van de Jarawa te weren. Het parlementslid van de Andaman Eilanden wil de weg open houden en riep India vorige maand op om de Jarawa te ‘civiliseren’.

De Jarawa, de Bo en andere stammen leven waarschijnlijk al zo’n 55.000 jaar op de Andaman Eilanden. Dit maakt hen de afstammelingen van één van de oudste menselijke culturen op aarde.

De Bo waren één van de tien stammen die nu collectief de Groot-Andamanezen genoemd worden. De meeste van de Groot-Andamanezen zijn gedood of stierven aan ziektes meegebracht door de Britten, die de eilanden koloniseerden in 1858. De Britse kolonisten probeerden hen te ‘civiliseren’ door hen gevangen te houden in een ‘Andaman Home’, een tehuis, waar velen stierven.

Sophie Grig, werkzaam als campagnevoerder voor Survival International, zei vandaag: “De Jarawa zijn perfect in staat om hun eigen toekomst te bepalen, zolang het bos waar zij afhankelijk van zijn, wordt beschermd en anderen niet voor hen bepalen hoe zij moeten leven. De geschiedenis heeft laten zien dat pogingen om ontwikkeling op te leggen aan inheemse volken en ze te verdrijven van hun land desastreuze gevolgen hebben."

Voor een interview met een van onze campagnevoerders die veldonderzoek hebben uitgevoerd op de Andaman Eilanden, neem contact op met Survival International.