Braziliaanse Indianen eisen dat Shell hun grondgebied verlaat

Guarani-man. Shell gebruikt suikerriet dat wordt verbouwd op land van de Guarani.
Guarani-man. Shell gebruikt suikerriet dat wordt verbouwd op land van de Guarani.

© Fiona Watson/Survival

Indianen van de Guarani-stam in Brazilië hebben geëist dat Shell niet langer hun voorouderlijk land gebruikt om daarop ethanol te produceren.

Ambrosio Vilhalva, een Guarani-man uit een van de getroffen gemeenschappen, zei tegen een medewerker van Survival International: “Shell moet vertrekken van ons land… de bedrijven mogen niet langer gebruik maken van inheems grondgebied. We willen rechtvaardigheid, we willen dat ons land in kaart wordt gebracht en beschermd wordt.”

Shell is met het Braziliaanse ethanolbedrijf Cosan een joint-venture aangegaan onder de naam Raizen. Het ethanol dat Raizen verkoopt als biobrandstof wordt deels geproduceerd uit suikerriet dat verbouwd wordt op het voorouderlijke land van de Guarani.

In een brief aan de bedrijven waarschuwen de Indianen voor de gevolgen van de ethanolproductie: “Meteen nadat de fabriek begon te draaien ging het bergafwaarts met onze gezondheid, zowel van de kinderen, de volwassenen en de dieren.”

Download de brief van de Guarani

Lees het volledige nieuwsbericht op de Engelstalige website van Survival International

Download het rapport dat Survival International aan de Verenigde Naties stuurde over de kritieke situatie van de Guarani

Door de toenemende vraag naar suikerriet wordt het voorouderlijke land van de Guarani opgeofferd.
Door de toenemende vraag naar suikerriet wordt het voorouderlijke land van de Guarani opgeofferd.

© Survival

Ingehuurde schutters

Een Guarani-gemeenschap beschrijft de dreiging van gewapende mannen die ingehuurd zijn door de veeboeren die hun land hebben ingenomen.