Escalatie intimidatiepolitiek van Ethiopische regering in Omo-regio

De Mursi-stam is een van de stammen die getroffen worden door de aanleg van plantages en de Gibe III dam.
De Mursi-stam is een van de stammen die getroffen worden door de aanleg van plantages en de Gibe III dam.

© Magda Rakita/ Survival

Survival International heeft uit verontrustende berichten vernomen dat de inheemse stammen die zich verzetten tegen het regeringsplan om hen te verwijderen uit hun thuislanden in de Omovallei en hen te dwingen zich in dorpen te vestigen, in toenemende mate onder druk worden gezet.

De autoriteiten hebben openbare vergaderingen georganiseerd om de bevolking te informeren over hun omstreden plannen om inheems grondgebied te verhuren aan staatsbedrijven en private ondernemingen. Dit land moet dan worden getransformeerd in grootschalige plantages voor de productie van suikerriet, katoen en biobrandstoffen.

Na een van deze vergaderingen werd een aantal leden van de Bodi- en de Chirim-stammen getoond waar ze zouden worden ondergebracht. Nadat ze de plek gezien hadden weigerden ze te verhuizen.

De regering gaf daarop opdracht aan medewerkers van de veiligheidsdienst om aanwezig te zijn bij de aansluitende vergadering. Toen ze nog steeds weigerden om te verhuizen, werden vier jongemannen op hardhandige manier ingerekend en gevangen gezet.

Sommige Bodi voelden zich hierdoor zo geïntimideerd dat ze de regering vertelden om dan maar hun land te nemen om er suiker te verbouwen, omdat ze ‘konden zien dat de dood erg nabij zou zijn als ze nee zouden zeggen’.

Ook werden leden van de Suri-stam gearresteerd. Dit gebeurde in de stad Tum vanwege hun verzet tegen een plantage, geëxploiteerd door een Maleisisch bedrijf, die een groot deel van hun land had opgeslokt waar ze vroeger hun koeien lieten grazen.

Lees het volledige nieuwsbericht op de Engelstalige website van Survival International

Kaart met de suikerrietconcessies op het land van de inheemse stammen (klik om te vergroten).
Kaart met de suikerrietconcessies op het land van de inheemse stammen (klik om te vergroten).
© Survival