Schokkende beelden van politiegeweld Indonesië uitgesmokkeld

Heftige beelden van Indonesische soldaten die Papoea’s mishandelen.
Heftige beelden van Indonesische soldaten die Papoea’s mishandelen.

© SBS TV/West Papua Media

Vlak voor een Amerikaans staatsbezoek aan Indonesië zijn videobeelden naar buiten gebracht van Indonesische troepen die tijdens een vreedzame demonstratie in West Papoea burgers beschieten en mishandelen.

Toen Indonesische veiligheidstroepen zich vorige maand in de demonstratie van onafhankelijkheidsactivisten mengden, zijn er naar zeggen tien mensen gedood.

Bekijk beelden van het politiegeweld (©SBS TV/West Papua Media, WARNING: DISTURBING CONTENT)

Indonesia’s brutal attack on West Papuan rally

Shocking scenes of Indonesia’s brutal suppression of a West Papuan rally on October 19 2011

©SBS TV/West Papua Media

De opname is vlak voor het bezoek van de Amerikaanse president en de minister van Buitenlandse Zaken aan een regionale top in Bali het land uitgesmokkeld. De VS zegt tevreden te zijn met haar ‘nieuwe partnerschap’ met Indonesië, maar Hillary Clinton uitte vorige week nog kritiek op de mensenrechtenschendingen.

Precies een jaar geleden leidden beelden waarop te zien was hoe Indonesische soldaten twee Papoea-mannen martelden ook al tot verafschuwing over de hele wereld.

Deze nieuwste beelden zouden laten zien hoe een lokale politiecommandant het bevel geeft om de demonstratie aan de rand van Jayapura op te breken – en het onuitgelokte brute geweld dat hierop volgt.

Een van de slachtoffers die gevonden werd na het gewelddadige politieoptreden tijdens het vreedzame West Papuan Congress.
Een van de slachtoffers die gevonden werd na het gewelddadige politieoptreden tijdens het vreedzame West Papuan Congress.

© Tapol/Down to Earth/West Papua Media

Er is te zien hoe Indonesische veiligheidstroepen, velen gekleed in burgerkleding met motorhelmen op, willekeurig hun wapens afvuren en tientallen mensen arresteren. Mensen worden mishandeld en gedwongen over de grond te kruipen.

Dominee Benny Giay uit West Papoea zegt dat het geweld is geëscaleerd sinds het congres vorige maand werd opgebroken. ‘Ik denk dat dit de reactie is van de Indonesische veiligheidstroepen en de politie op de internationale druk. Ze worden naar Papoea gestuurd om te doden, te terroriseren en om Papoea’s te ontvoeren. Maar de internationale gemeenschap moet druk blijven uitoefenen. Vertel aan iedereen wat er hier gebeurt, voor onze toekomst, onze levens, onze cultuur, onze identiteit en ons hele bestaan.’

West Papoea is al sinds 1963 bezet door het Indonesische leger. Naar schatting zijn er meer dan 100.000 burgers omgekomen tijdens deze bezetting.

De directeur van Survival International, Stephen Corry, zei vandaag: “Sinds het begin van de Indonesische bezetting van West Papoea zijn hier de ergste mensenrechtenschendingen gepleegd in de moderne geschiedenis. Hillary Clinton zou haar bezoek aan het land moeten gebruiken om aandacht te vragen voor de manier waarop de Indonesische regering elk verzet met grof geweld de kop in drukt."

Aantekeningen voor de redactie:

Voor een (telefonisch) interview met onze landenspecialist voor Papoea kunt u een afspraak maken met Chloe Corbin (zie contactgegevens hieronder).

Deze en andere videoclips kunt u downloaden bij West Papua Media