Nieuwe foto's van geïsoleerde Yanomami-nederzetting

Recente foto van een afgelegen Yanomami dorp in Brazilië.
Recente foto van een afgelegen Yanomami dorp in Brazilië.

© Hutukara/Survival 2011

Survival International heeft nieuwe foto’s vrijgegeven van een geïsoleerd Yanomami dorp in Brazilië. Precies 20 jaar geleden werd het land van de Yanomami-indianen afgebakend als beschermd reservaat. Het ‘Yanomami Park’ is het grootste met regenwoud bedekte inheemse reservaat in de wereld.

De oprichting van het Yanomami Park werd indertijd bewerkstelligd door de gezamenlijke inspanningen van Survival International, de Yanomami-leider Davi Kopenawa en de Braziliaanse Pro Yanomami Commissie.

Deze nieuwe foto’s tonen een geheel van de buitenwereld afgezonderde Yanomami nederzetting en onderstrepen het grote belang van dit beschermde gebied. Vooral in de jaren ‘80 heeft de aanwezigheid van goudzoekers op Yanomami grondgebied een rampzalige uitwerking gehad op het volk.

Het Yanomami Park is een van de vele projecten waarin Survival International een voorhoederol heeft vervuld. Mede dankzij het werk van Survival behoort de tijd waarin hele volkeren heimelijk konden worden uitgeroeid tot het verleden.

Stephen Corry, directeur van Survival International: "Alle mensen die Survival hebben gesteund kunnen terecht trots zijn op het succes van deze campagne. De foto’s van deze laatste waarneming geven daartoe alle aanleiding. Natuurlijk worden vele inheemse volken, waaronder ook de ongecontacteerde Yanomami, nog steeds bedreigd door de illegale bezetting van hun land. We kunnen onze strijd daarom beslist niet opgeven. Maar het feit dat de Yanomami nog steeds bestaan bewijst dat hardnekkig campagne blijven voeren tot resultaten leidt.

De Yanomami leden jarenlang onder de onderdrukking van de goudzoekers. Door al het geweld en de vele ziektes liep hun bevolkingsaantal in zeven jaar terug met 20 procent.

Nog steeds worden dodelijke ziektes door illegale goudzoekers overgedragen aan Yanomami gemeenschappen
Nog steeds worden dodelijke ziektes door illegale goudzoekers overgedragen aan Yanomami gemeenschappen

© Fiona Watson/Survival

In november 1991 kondigde de Braziliaanse regering aan dat ze de grenzen zou afbakenen van een omvangrijk Yanomami territorium. Dit besluit werd het jaar daarop vervat in een wet.

Deze nieuwe foto’s, die gemaakt werden voor het Yanomami-samenwerkingsverband Hutukara, laten zien hoe ongecontacteerde stamleden nog steeds leven in het Amazonegebied, hoe ze bijvoorbeeld hun traditionele malocas bouwen in het centrum van hun gemeenschappen.

De leefomstandigheden van de Yanomami zijn weliswaar sterk verbeterd door de erkenning van hun landrechten, maar ze hebben nog steeds te maken met zeer reële bedreigingen. Illegale goudzoekerskampen zijn in vol bedrijf op slechts 15 kilometer afstand van ongecontacteerde Yanomami-nederzettingen.

“Ons land is ons erfgoed”

Sjamaan Davi Kopenawa Yanomami spreekt over de gevolgen voor zijn volk van het wetsvoorstel voor mijnbouw.

Door de illegale activiteiten van de goudzoekers op het land van de Yanomami verbreiden zich nog steeds ziektes als malaria en worden de rivieren en het oerwoud vervuild door kwik.

Tenminste 800 Braziliaanse politiemensen en militairen zijn momenteel betrokken bij een operatie om de illegale goudzoekers te verwijderen. Volgens berichten zijn tot nu toe 30 van hen verjaagd of uitgezet.