Hoogoplopende spanningen in Bangladesh: Jumma vrouw gedood in de Chittagong Hill Tracts

Het lichaam van de vorige week vermoorde Chigon Mila Chakma.
Het lichaam van de vorige week vermoorde Chigon Mila Chakma.

© Survival

Een inheemse Jumma vrouw, Chigon Mila Chakma, werd gedood in de Chittagong Hill Tracts in Bangladesh toen kolonisten afgelopen woensdag Jummas aanvielen op een markt. Tenminste tien leden van deze inheemse stam, de oorspronkelijke bevolking van de Chittagong Hill Tracts, raakten hierbij gewond.

Volgens plaatselijke bronnen was het de dood van een Bengaalse kolonist, Abdus Sattar, die de golf van geweld ontketende, al zijn er geen aanwijzingen dat de aangevallen Jummas betrokken waren bij zijn dood. Waarschijnlijk is sprake van een ongerichte actie tegen de Jumma-gemeenschap omdat Sattar voor zijn dood was gesignaleerd met twee Jumma passagiers op zijn motorfiets.

De regering van Bangladesh heeft honderdduizenden kolonisten geïmporteerd in het gebied dat het thuisland is van elf stammen die gezamenlijk bekend staan als de Jummas. Talloze Jummas zijn verdrongen door de kolonisten, die hierbij werden gesteund door gewelddadige onderdrukkingsacties van het leger.

De regering van Bangladesh legt allerlei beperkingen op aan de Jumma gemeenschappen. Volgens nieuwe verordeningen is het buitenlanders nu verboden om een gesprek te voeren met inheemse of religieuze groeperingen zonder de aanwezigheid van een regeringsfunctionaris.