Betrokkenheid politie bij ‘mensensafari’s’ op Andamaneilanden blootgesteld

Toerist filmt de inheemse Jarawa op de Andaman Trunk Road.
Toerist filmt de inheemse Jarawa op de Andaman Trunk Road.

© Survival

De Britse krant The Observer heeft onthuld bewijs te hebben van politionele betrokkenheid bij ‘mensensafari’s’ op de Indiase Andaman eilanden.

Het schandaal, voor het eerst blootgesteld door Survival International in 2010, betrekt toeristen die een illegale weg gebruiken om het reservaat van de Jarawa-stam binnen te komen. Tourbedrijven en taxichauffeurs ‘lokken’ de Jarawa met koekjes en snoep.

The Observer heeft een video in handen gekregen waarop te zien is hoe een groep van Jarawa vrouwen de opdracht van een politieagent krijgt om te dansen voor toeristen. De agent heeft naar verluidt een steekpenning van €240 aangenomen om hen mee te nemen naar het reservaat.

Een toerist heeft eerder een gelijksoortige reis beschreven: ‘De reis door het inheemse reservaat was als een safaririt; we gingen dwars door dicht regenwoud en waren op zoek naar wilde dieren, Jarawa-stamleden om precies te zijn’.

Onlangs nog heeft het bestuur van het eiland wederom bevestigd dat de weg, die bekend staat als de Andaman Trunk Road, te allen tijde open zal blijven. Tegelijk werden echter plannen onthuld voor een alternatieve route langs zee om zo het grootste gedeelte van het Jarawa-reservaat te omzeilen.

Lokale organisatie SEARCH deelt op het vliegveld van het eiland Survival folders uit die waarschuwen voor het gevaar van het gebruiken van de weg.
Lokale organisatie SEARCH deelt op het vliegveld van het eiland Survival folders uit die waarschuwen voor het gevaar van het gebruiken van de weg.

© SEARCH/Survival

Survival International heeft toeristen opgeroepen om de weg te boycotten die de Hoge Raad in 2002 beval te sluiten. Survival heeft in samenwerking met SEARCH, een lokale organisatie, folders uitgedeeld aan toeristen die arriveren op het vliegveld van het eiland. De folders moeten hen waarschuwen van de gevaren van het gebruik van de weg.

De directeur van Survival International, Stephen Corry, verklaarde vandaag: ‘Dit verhaal riekt naar kolonialisme en de walgelijke en mensonterende ‘menselijke dierentuinen’ van het verleden. Het is duidelijk dat in de houding van sommige mensen ten opzichte van inheemse volken niets wezenlijks is veranderd. De Jarawa zijn geen circuspony’s die maar moeten dansen zodra iemand dat beveelt.’