'Mainstreaming' van de Jarawa zal rampzalig uitpakken volgens Survival International

Jarawa op de Andaman Trunk Road worden gefilmd door een toerist.
Jarawa op de Andaman Trunk Road worden gefilmd door een toerist.

© Survival

Iedere poging om de Jarawa onvrijwillig te onderwerpen aan ‘mainstreaming’ zal uitlopen op een ramp, aldus Survival International in een vandaag uitgegeven verklaring. ‘Met mainstreaming bedoelen de autoriteiten in werkelijkheid niets anders dan assimilatie in de nationale samenleving’ stelde Sophie Grig, hoofd campagne-strategie bij de mensenrechtenorganisatie Survival International.

Tijdens de onenigheid die ontstaan is naar aanleiding van de zogenaamde ’mensensafari’s’ hebben zowel de nationalistische Hindoe partij BJP als de Minister van Inheemse Zaken, V Kishore Chandra Deo, gesteld dat de Jarawa zouden moeten worden ‘gemainstreamed’. De Minister zou de levensstijl van de Jarawa zelfs hebben omschreven als ‘beastly’.

De internationale gemeenschap beschouwt gedwongen assimilatie al tientallen jaren als onacceptabel. In brede kring wordt erkend dat dit rampzalige gevolgen heeft voor inheemse volken. Al meer dan dertig jaar wordt zowel in Noord- als Zuid Amerika door geen enkele regering meer gepleit voor assimilatie.

In het rapport ‘Vooruitgang kan dodelijk zijn’ laat Survival International zien dat inheemse bevolkingsgroepen overal op de wereld, als ze worden gedwongen om op te gaan in de ‘mainstream’ samenleving, te maken krijgen met een dramatische toename van ziekte, depressie, verslaving en zelfdoding.

Sophie Grig: “Minister Deo moet afstand nemen van het idee dat inheemse stammen onvermijdelijk zullen oplossen in de ‘mainstream’ en dat hun levenswijze ‘primitief’ of ‘beestachtig’ zou zijn. De Jarawa hebben al meer dan 55.000 jaar een bloeiend leven geleid in hun oerwoud – ze mogen in geldelijke termen arm zijn, maar met hun gezondheid en met hun kwaliteit van leven is het onmiskenbaar beter gesteld als met dat van de Groot Andamanese stammen die de ‘voordelen’ hebben mogen proeven van de ‘mainstream’ samenleving. Het land en de rijkdommen van de Jarawa moeten zodanig beschermd worden dat ze er van kunnen leven. Alleen zijzelf mogen beslissen en bepalen of en in welke vorm en mate zij ‘ontwikkeling’ of veranderingen willen.”