Illegale houtkappers opgepakt na publicatie foto’s ongecontacteerde Indianen

Geïsoleerd levende Mashco-Piro-indianenstam bedreigd door illegale houtkap.

Geïsoleerd levende Mashco-Piro-indianenstam bedreigd door illegale houtkap.

© Jean-Paul Van Belle

Peru heeft een inval gedaan in een illegaal houthakkerskamp in het Manú National Park. Dit gebeurde een paar dagen nadat de wereld een eerste gedetailleerde blik mocht werpen op de geïsoleerd levende Mashco-Piro-stam.

De ontdekking van het illegale kamp volgde kort nadat Survival International close-up foto’s van de indianenstam publiceerde. De foto’s werden vrijgegeven om mensen bewust te maken van de dreiging van illegale houtkap, om zo de overlevingskansen van de stam te vergroten.

Tijdens de operatie, die geleid werd door het Peruaanse Departement voor Beschermde Gebieden, SERNANP, stuitten parkwachters en agenten op een depot van meer dan 7 kubieke meter aan illegaal gekapt hout.

De twee dagen durende actie van SERNANP leidde tot de arrestatie van een groep mannen en inbeslagname van hun gereedschap. De mannen kunnen gevangenisstraffen krijgen van 3 tot 6 jaar.

In de afgelopen maanden worden de zeer afgelegen levende Mashco-Piro steeds vaker gezien. Deskundigen wijten dit aan de illegale houtkap, waardoor de stam uit hun leefgebied diep in het bos wordt gedreven.

Illegaal gekapt hout dat door SERNANP in beslag is genomen in het Manú National Park.

Illegaal gekapt hout dat door SERNANP in beslag is genomen in het Manú National Park.

© SERNANP/Survival

De inheemse organisatie FENAMAD werkt nu samen met locale gemeenschappen aan het opzetten van een wachtpost in het gebied om de Mashco-Piro te beschermen tegen indringers. Ook heeft de organisatie kritiek geuit op reisorganisaties die toeristen meenemen naar het gebied waar de Indianen zijn gespot.

FENAMAD is verheugd met de resultaten van de inval: “ We werken samen met nationale en locale autoriteiten, waaronder SERNANP, om de veiligheid te garanderen van ongecontacteerde stammen.”

Meer dan 100,000 mensen hebben al hun handtekening gezet onder de petitie van Survival International, waarin wij de regering van Peru oproepen om de geïsoleerd levende stammen beter te beschermen tegen de illegale houtkap in hun leefgebied.

Survival-directeur Stephen Corry gaf de volgende verklaring: ‘Vorige week hadden nog maar weinig mensen gehoord van de ongecontacteerde Mashco-Piro-stam. Nu kent iedereen hun gezichten en de gevaren waar zij mee worden geconfronteerd. Het op heterdaad betrappen van illegale houtkappers bewijst hoe ernstig de bedreiging is voor de geïsoleerd levende stammen in Peru.