Yanomami woordvoerder waarschuwt VN voor dreiging van illegale goudzoekers

Yanomami-indianen, Brazilië
Yanomami-indianen, Brazilië
© Fiona Watson/Survival

De Yanomami sjamaan en woordvoerder Davi Kopenawa was deze week in Geneve om de VN te waarschuwen voor de gevaren voor zijn volk van de illegale goudwinning.

Davi stelde vast dat op dit moment duizenden illegale goudmijnwerkers werkzaam zijn op het grondgebied van de Yanomami-indianen en daar het regenwoud vernietigen, de rivieren vervuilen en het leven van de inheemse bevolking bedreigen. Vooral de ongecontacteerde Yanomami, een groep die geïsoleerd leeft van de buitenwereld, zijn bijzonder kwetsbaar.

De Yanomami oefenen druk uit op de Braziliaanse autoriteiten om de goudzoekers uit te zetten. Ondanks protestdemonstraties van de Indianen en het bijwonen van bijeenkomsten hebben de autoriteiten tot nu toe geen actie ondernomen.

Davi sprak zich ook uit tegen een omstreden wetsvoorstel dat, als het wordt aangenomen, grootschalige mijnbouw zou toelaten in de inheemse gebieden. In een interview in Zwitserland waarschuwde hij dat dit ‘geen enkel voordeel zal brengen voor de Indianen’, maar daarentegen zou leiden tot ’verwoesting van land, vervuiling van rivieren en meer ziektes’.

In 2012 wordt in Brazilië gevierd dat twintig jaar geleden het Yanomami Park werd opgericht, een enorm gebied in de Amazone waarvan uitsluitend de inheemse bevolking gebruik mag maken.

Het is de verantwoordelijkheid van de Braziliaanse autoriteiten om dit gebied te beschermen, de goudzoekers uit te zetten en te voorkomen dat in de toekomst buitenstaanders in grote aantallen het Yanomami gebied binnendringen.

‘De meeste politici willen echter het land exploiteren en luisteren daarom niet naar de inheemse bevolking’, aldus Davi.

Davi was in Geneve voor het Internationale Film Festival en Mensenrechtenforum, waar de documentaire van Daniel Schweizer over inheemse rechten, ‘Indiens en Sursis’, werd vertoond.

Zijn bezoek werd mogelijk gemaakt door verschillende NGO’s zoals de World Organisation against Torture, de Hutukara Yanomami Association, het Instituto Socioambiental, doCip en Survival International.