Ondanks racismebestrijding dreigt gevaar van 'genocide' in Brazilië

Illegale houtkap zou de Awá, één van s werelds meest bedreigde stammen, kunnen vernietigen.

Illegale houtkap zou de Awá, één van s werelds meest bedreigde stammen, kunnen vernietigen.
© Fiona Watson/Survival

Terwijl de VN zich opmaakt voor de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie neemt de druk toe om een eind te maken aan ‘een reëel gevaar van genocide’ in Brazilië.

Deskundigen waarschuwen dat de Braziliaanse Awá-stam op het punt staat te verdwijnen als niet meer wordt gedaan om hun landrechten te verdedigen die nu stelselmatig worden geschonden door illegale houtkappers en veeboeren.

Hoewel de VN ernaar streeft dat overal op de wereld de ‘waardigheid en rechten’ van mensen worden gerespecteerd, zijn er nog steeds een groot aantal inheemse gemeenschappen die structureel te lijden hebben onder rassenhaat.

De Awá vormen een kleine stam die ongeveer 355 mensen telt en een aantal meedogenloze bloedbaden heeft overleefd. Ze leven in het oostelijke Amazonegebied en vormen een van ’s werelds laatste overgebleven jagers- en verzamelaarstammen. Sommige leden van deze stam mijden tot op heden ieder contact met de buitenwereld.

De Awá zijn in alle opzichten volledig afhankelijk van het bos, maar dat verdwijnt in snel tempo als gevolg van intensieve houtkap.


Bruno Fragoso van het Braziliaanse overheidsdepartement voor inheemse zaken (FUNAI) verklaarde onlangs: ‘De Awá worden geconfronteerd met een toenemend aantal indringers op hun land en als er geen ingrijpende maatregelen worden genomen, is het onvermijdelijk dat dit volk in de toekomst zal uitsterven.’

Een Braziliaanse rechter die een bezoek bracht aan het grondgebied van de Awá om poolshoogte te nemen, bevestigde: ‘We hebben hier met regelrechte genocide te maken.’

Ook een onderzoek dat uitgevoerd werd door antropoloog en Awá-deskundige Dr. Eliane Cantarino O’Dwyer kwam tot de conclusie dat ‘de Awá geconfronteerd worden met het zeer reële gevaar van genocide.’

Van alle inheemse gebieden in de Amazone wordt het bos van de Awá in het hoogste tempo gekapt. Op satellietbeelden is te zien dat meer dan 30% van het regenwoud in een van de vier Awá-leefgebieden al vernietigd is.

Het voortbestaan van de Awá is afhankelijk van het voortbestaan van hun bossen.

Het voortbestaan van de Awá is afhankelijk van het voortbestaan van hun bossen.

© Survival International

Deskundigen maken zich vooral zorgen over de impact hiervan op de ongecontacteerde Awá, die zeer kwetsbaar zijn voor ziektes van buitenaf.

Stephen Corry, directeur van Survival International, zei vandaag, ‘De Awá-stam is de meest bedreigde bevolkingsgroep in de wereld. Als de rechten van deze stam niet worden beschermd dan zullen de Awá straks alleen in de geschiedenisboeken bestaan. De Verenigde Naties roepen op tot de volledige uitbanning van rassendiscriminatie in de wereld. Dat brengt ons een stap dichterbij een verandering van mentaliteit en het behoud van het leefgebied van de Awá.’

NB voor de redactie:

Woensdag 21 maart 2012 is door de VN uitgeroepen tot Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie.