Dood als gevolg van "de vooruitgang": 25 jaar na de mensenjacht op de Ayoreo

Erui in 2012, en zijn vrouw Bajo vlak nadat ze was gevangen genomen in 1986.
Erui in 2012, en zijn vrouw Bajo vlak nadat ze was gevangen genomen in 1986.

© Survival

Ayoreo-indianen hebben in het openbaar herdacht dat 25 jaar geleden de laatste mensenjacht plaatsvond in Paraguay, waarbij meer dan twintig Ayoreo gevangen genomen werden en vijf werden gedood.

De in de Verenigde Staten gevestigde fundamentalistische organisatie New Tribes Mission, die direct betrokken was bij de mensenjacht, werd wereldwijd blootgesteld aan een storm van kritiek. Bij toeval werd de aanval op de ongecontacteerde Indianen vastgelegd op een geluidsband.


Sound of the Ayoreo’s capture.

In de maanden die volgden op hun gevangenneming werd een groot aantal Ayoreo ernstig ziek, omdat ze geen weerstand hadden tegen de ziektes die tijdens hun eerste contact met buitenstaanders worden overgedragen.

De Ayoreo-man Erui vertelde aan Survival International hoe hij en zijn vrouw Bajo, tijdens de mensenjacht in december 1986 uit hun huis werden gehaald in het bos in Paraguay’s noordelijke Chaco district.

“Mijn vrouw was gezond toen we het bos verlieten, maar ze werd erg ziek toen we ons moesten vestigen. Ze was zo ontzettend verdrietig. Binnen twee maanden was ze overleden. Voor die tijd, in het bos, was ze nooit ziek. Maar de ziekte die ze daarna kreeg was heel sterk en doodde haar.”

Tot op heden heeft de stam ernstig te lijden aan gezondheidsproblemen.

Begin deze maand publiceerde Survival International documenten van de regering die het bestaan bevestigen van ongecontacteerde Ayoreo op land dat illegaal is gerooid om er rundvee te laten grazen.

Lees het volledige nieuwsbericht op de Engelstalige website van Survival International.

notextile.

Uncontacted Chaco

A special report from the Paraguayan Chaco. Recently contacted Ayoreo Indians are worried for the future of their uncontacted relatives.