Papoea-leiders gearresteerd wegens hoogverraad

Gewelddadig optreden van Indonesische politie bij vreedzame demonstratie eiste veel slachtoffers.
Gewelddadig optreden van Indonesische politie bij vreedzame demonstratie eiste veel slachtoffers.

© Tapol/Down to Earth/West Papua Media

Vijf Papoea-leiders zijn schuldig bevonden aan hoogverraad en door het gerechtshof in de regionale hoofdstad Jayapura veroordeeld tot drie jaar cel.

Forkorus Yaboisembut, Edison Waromi, Selfius Bobii, Dominikus Sorabut en Agus Kraar werden aangeklaagd vanwege hun betrokkenheid bij het vreedzaam verlopen Derde Papoea Congres.

Oktober vorig jaar omsingelden militairen en politiemannen het terrein waar het Congres bijeen kwam en vielen de deelnemers aan na een plechtigheid waarbij ze hun onafhankelijkheid van Indonesië verklaarden.

Op schokkende videobeelden is te zien hoe Indonesische veiligheidsfunctionarissen de Papoea’s tijdens de vreedzame bijeenkomst schoppen en afranselen en zelfs beschieten.

Minstens drie mensen werden bij dit gewelddadige optreden gedood, al is uit betrouwbare bronnen vernomen dat er meer doden waren te betreuren. Honderden mensen werden gearresteerd, en bij ten minste vijftig Papoea’s is vastgesteld dat ze gefolterd werden.

Ondanks een overvloed aan bewijs voor de massale gewelddadigheid van de Indonesiërs – veel hiervan is vastgelegd op video – werden de verantwoordelijke functionarissen slechts symbolisch gestraft: zeventien functionarissen kregen disciplinaire maatregelen opgelegd, zeven lagere officieren werden voor een tot twee weken in hechtenis genomen en de hogere officieren kwamen er vanaf met een ‘reprimande’.

Over de eerlijkheid van het proces bestaan grote twijfels. Bij alle rechtszittingen waren zwaar gewapende militairen aanwezig en voor een van de advocaten van de Papoea’s dreigt vervolging omdat hij pleitte in het voordeel van zijn cliënten.

Dinsdag 20 maart werd beroep aangetekend tegen de veroordelingen.