Sri Lankaanse parkwacht doodt inheemse man

Een Wanniyala-Aetto familie. Deze inheemse stam wil terugkeren naar hun land in het Maduru Oya National Park.
Een Wanniyala-Aetto familie. Deze inheemse stam wil terugkeren naar hun land in het Maduru Oya National Park.

© Survival

Een parkwacht in Sri Lanka heeft een jonge man die behoorde tot de Wanniyala-Aetto-stam doodgeschoten omdat hij aan het jagen was op zijn voorouderlijk land.

Volgens plaatselijke bronnen was Thalawarige Sunila aan het jagen toen hij door een functionaris van het nationaal park werd gedood.

Hoewel hij een vergunning had om het park te betreden, had hij geen toestemming om er te jagen. De parkwachter is aangehouden.

Het voorouderlijk leefgebied van de Sri Lankaanse Wanniyala-Aetto, die bij buitenstaanders doorgaans bekend staan als Veddahs, werd in 1983 uitgeroepen tot nationaal park. Sindsdien is het de stam verboden om hier zonder vergunning te jagen en te verzamelen.

Op overbevolkte perceeltjes land buiten het park hebben de Wanniyala-Aetto de grootste moeite om zich van voedsel te voorzien.

Dit is niet de eerste keer dat een lid van deze stam is gedood tijdens het jagen in hun voorouderlijk bos. In de afgelopen jaren werden drie andere Wanniyala-Aetto, allen in het bezit van een vergunning, doodgeschoten door parkwachters.

Vele Wanniyala-Aetto willen terugkeren naar hun land in het Maduru Oya Nationale Park om daar, zonder angst voor geweld en intimidatie, door jagen en verzamelen te voorzien in hun eigen middelen van bestaan.

Tapal Bandialetto, een Wanniyala-Aetto, verklaarde tegenover Survival: ‘Als de volgende generatie hier blijft wachten, dan zullen ze leren drinken, roken en gokken. Allemaal verkeerde dingen. Ze moeten terug het oerwoud in, terug naar het traditionele systeem, nu ze nog jong zijn. Alles dreigt verloren te gaan.’