Ongecontacteerde stam gefotografeerd in Colombiaanse Amazonegebied

De Nukak kwamen in de jaren '80 voor het eerst tevoorschijn uit het oerwoud nadat ze door gewapende bendes van hun land waren verdreven.
De Nukak kwamen in de jaren '80 voor het eerst tevoorschijn uit het oerwoud nadat ze door gewapende bendes van hun land waren verdreven.
© Gustavo Pollitis/Survival

Vanuit een vliegtuig boven het Colombiaanse Amazonegebied zijn foto’s gemaakt van een ongecontacteerde stam.

De Indianen, die vermoedelijk leden zijn van de Yuri stam, leven in het Rio Pure National Park dat in 2002 werd gesticht om hen te beschermen.

Volgens een rapport van de natuurbeschermingsorganisatie ACT Colombia zijn er aanwijzingen dat er nog drie andere ongecontacteerde stammen in dit gebied leven.

De foto’s werden vrijgegeven door de ACT en de nationale park dienst van Colombia om ook daadwerkelijk bescherming te kunnen bieden aan de Indianen.

Het park ligt vlak bij de Braziliaanse grens en heeft de laatste jaren in toenemende mate te lijden onder illegale goudzoekers en houtkappers die massaal het gebied binnendringen.
In het gebied opereren ook clandestiene guerrilla groepen die een levensgrote bedreiging vormen voor de Indianen.

Survival International houdt de situatie nauwlettend in de gaten en heeft de Colombiaanse regering opgeroepen om zorg te dragen voor de veiligheid en het voortbestaan van de ongecontacteerde Indianen.