Amazoneweg dreigt land van ongecontacteerde stam in tweeën te splitsen

Men neemt aan dat de weg gaat lopen door gebied waar de ongecontacteerde Mashco-Piro leven. Onlangs werd iets zuidelijker een tot de stam behorende groep waargenomen.
Men neemt aan dat de weg gaat lopen door gebied waar de ongecontacteerde Mashco-Piro leven. Onlangs werd iets zuidelijker een tot de stam behorende groep waargenomen.

© Jean-Paul Van Belle

Het Peruaanse parlement staat op het punt het groene licht te geven aan een omstreden weg die het leefgebied van tenminste twee ongecontacteerde stammen in tweeën zal splitsen.

Parlementariërs overwegen een wet in te voeren die het project tot ‘publieke noodzaak’ verklaart, zodat het breed gedeelde verzet van de inheemse bevolking kan worden omzeild.

De voorgestelde weg zal door het zuidoosten van het Peruaanse Amazonegebied lopen, vanaf Puerto Esperanza in de Purus regio vlakbij Brazilië tot aan Iñapari. De weg loopt dwars door drie bijzonder belangrijke beschermde gebieden, waaronder het Madre de Dios reservaat voor ongecontacteerde stammen.

Bij het project wordt opmerkelijk genoeg geen enkele melding gemaakt van ongecontacteerde stammen of van oppositie van de inheemse volken die 80% uitmaken van de totale bevolking in de regio.

Zij vrezen dat de weg massa’s illegale houtkappers en kolonisten zal aantrekken die hun woud en de daarin levende ongecontacteerde Indianen zullen vernietigen.

De inheemse belangenorganisatie ORAU deed een dringende oproep aan het parlement: "Laat u niet op sleeptouw nemen door een kleine groep wetgevers die de Purus regio willen veranderen in een woestijn.

Algemeen wordt aangenomen dat de in Puerto Esperanza residerende katholieke priester Miguel Piovesan de drijvende kracht is achter het project. In een recent uitgelekte e-mail uitte Piovesan zich heel stellig: “Er is geen enkel gevaar van een invasie van houtkappers.”

Toch is Peru internationaal veroordeeld omdat het totaal niet bij machte is om de illegale houtkap in het Amazonegebied aan banden te leggen. Meer dan 114.000 mensen hebben een petitie ondertekend van Survival International om een eind te maken aan de invasie van illegale houtkappers in het land van de ongecontacteerde stammen.

De directeur van Survival International, Stephen Corry, gaf vandaag een persverklaring: “Het is bijzonder verdacht dat Piovesan en zijn vrienden in het parlement een weg willen aanleggen in een inheems gebied die vrijwel geen enkele steun geniet bij de inheemse bevolking. Deze ‘we weten wel wat het beste voor jullie is’ houding is niet alleen bevoogdend, maar ook dodelijk zoals de afgelopen 500 jaar kolonialisme en ‘ontwikkeling’ van inheemse landen hebben aangetoond”.