Botswaanse veiligheidstroepen in de Kalahari: Bosjesmannen vrezen het ergste

Arrestatie Bosjesmannen ondanks hun verblijfsrecht in het CKGR.
Arrestatie Bosjesmannen ondanks hun verblijfsrecht in het CKGR.
© Survival

Hoewel de Kalahari-Bosjesmannen formeel het recht hebben om te leven en te jagen in het Centrale Kalahari Natuurreservaat (CKGR) worden ze nog steeds gearresteerd en geïntimideerd door de veiligheidstroepen van de Botswaanse overheid.

Survival International heeft verschillende berichten ontvangen die melding maken van een permanent kamp met 18 politiemannen dat is opgezet vlak bij de Metsiamenong gemeenschap in het CKGR. Deze gemeenschap heeft zich in het verleden met succes verzet tegen de uitzettingspolitiek van de Botswaanse overheid.

De politie heeft tot nu toe 5 arrestaties verricht nadat ze in de gemeenschap vlees hadden aangetroffen dat door de jacht was verworven. Tot nu toe zijn geen aanklachten ingediend. In andere berichten wordt melding gemaakt van de aanwezigheid van militairen en paramilitairen in het reservaat. Hoewel de Bosjesmannen formeel het recht hebben om in het reservaat te jagen, heeft de regering dit onmogelijk gemaakt door, in weerwil van de wet, te weigeren jachtvergunningen aan hen te verstrekken.

Lees het volledige nieuwsbericht op de Engelstalige website van Survival International.

Bekijk de fotoreeks over de uitzetting van de Kalahari-Bosjesmannen.

Bosjesmannen in Metsiamenong vieren hun overwinning in 2006.
Bosjesmannen in Metsiamenong vieren hun overwinning in 2006.

© Survival International